LEDER

Baneheia-saken:

En aktiv tragedie

Baneheia-saken må avsluttes med et punktum, ikke et spørsmålstegn.

VIGGO KRISTIANSEN: Høyesterett avgjorde tirsdag at Viggo Kristiansen skal løslates i påvente av at saken mot ham på nytt skal opp for lagmannsretten. Foto: Photoline / NTB
VIGGO KRISTIANSEN: Høyesterett avgjorde tirsdag at Viggo Kristiansen skal løslates i påvente av at saken mot ham på nytt skal opp for lagmannsretten. Foto: Photoline / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det er gått 21 år siden Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand. Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen ble dømt for disse forbrytelsene. Kristiansen fikk 21 års forvaring, Andersen ble dømt til 19 års fengsel og løslatt for en tid tilbake. Det er nødvendig å minne om dette fordi ofrene er kommet i bakgrunnen i det pågående rettsdramaet om løslatelsen av Viggo Kristiansen.

Høyesterett avgjorde tirsdag at Kristiansen skal løslates i påvente av at saken mot ham på nytt skal opp for lagmannsretten. Dette blir blant annet begrunnet med at han uansett vil bli løslatt om kort tid. Det hører med at påtalemyndigheten overraskende snudde i spørsmålet om løslatelse. Begrunnelsen er at det vil ta lang tid å avgjøre om det skal reises ny tiltale mot Kristiansen.

Sakens nåværende status skyldes en avgjørelse i Gjenopptakelseskommisjonen. Med tre mot to stemmer besluttet kommisjonen at dommen mot Kristiansen skal vurderes av en ny lagmannsrett. En slik avgjørelse er ingen frifinnelse, slik det ofte fremstilles. Kommisjonen vurderer ikke skyldspørsmålet, men fant at vilkårene for gjenopptakelse var til stede. En samlet kommisjon mente dessuten «at det foreligger en rekke bevis og omstendigheter som kan tale for at dommen mot Viggo Kristiansen er riktig».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer