LEDER

Corona:

En alvorlig beskjed

Det viktigste regjeringen gjorde på fredagens pressekonferanse var ikke å innføre tiltak.

I MARMORHALLEN: Fredag presenterte statsminister Jonas Gahr Støre og regjeringen nye nasjonale smittevernstiltak. Foto: Torstein Bøe / NTB
I MARMORHALLEN: Fredag presenterte statsminister Jonas Gahr Støre og regjeringen nye nasjonale smittevernstiltak. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Fullvaksinerte: 71.74% Første dose: 79.10%

For halvannen måned siden klemte Erna Solberg og Bent Høie hverandre på podiet i Marmorhallen. Da opphevet den daværende statsministeren og den daværende helseministeren nesten alle nasjonale smitteverntiltak og erklærte at det nå endelig var tid for å danse og gå på one night stands igjen. Fredag sto statsminister Jonas Gahr Støre og helseminister Ingvild Kjerkol samme sted, med et helt annet budskap. Nå er det tid for nye nasjonale tiltak igjen.

Regjeringen gjeninnfører coronapass til innenlands bruk og tilbyr en tredje dose corona-vaksine til alle nordmenn over 18 år. De gjeninnfører plikt til å teste seg for uvaksinerte nærkontakter og anbefaler også fullvaksinerte nærkontakter å teste seg, med såkalt ventekarantene fram til negativ test. Uvaksinert helsepersonell skal heretter testes to ganger i uka og må bruke munnbind på jobb. Regjeringen vurderer også innreiseregistrering og testing på grensene. I tillegg understreket Støre og Kjerkol viktigheten av at kommuner med høy smitte har strengere tiltak lokalt. Kjerkol ba også uvaksinerte nordmenn brette opp ermene og la seg vaksinere.

Det er høy risiko for at helse- og omsorgstjenestene vil bli overbelastet i løpet av kort tid hvis ikke smittetrenden snus raskt. Den siste uka har vi for første gang fått over 2000 smittede på en dag - to ganger. Andelen positive tester er på hele 10,4 prosent. Og vi tester bare en tidel så mange Danmark, et land med omtrent like stor befolkning som vår. Det er derfor grunn til å frykte store mørketall. Alle pilene peker feil vei og bratt oppover: Smittetallene øker, antall innleggelser øker og nå øker også antall døde med covid-19.

Derfor er det riktig å innføre noen nasjonale tiltak nå. Disse tiltakene er ikke veldig inngripende, men de er kan bidra til å avsløre og begrense smitten. Coronasertifikat kan bidra til å holde tilbud åpne, som ellers ville måtte stenge eller begrenses. Det er derfor et godt verktøy for kommunene, som har hovedansvaret for smittevernet.

Det viktigste regjeringen gjorde på fredagens pressekonferanse var ikke å innføre tiltak. Det viktigste var å signalisere at situasjonen er alvorlig og at vi sammen må ta grep for å stanse den bratte økningen av smitte.

Pandemien har vart i et år og åtte måneder, med tiltakende tiltakstrøtthet. Den siste tida har nordmenn flest fått kjenne på normalitet og levd livet som vanlig. Da er det mer krevende enn før, å innføre og følge strenge smitteverntiltak. Derfor følger nå nasjonale myndigheter opp lokale myndigheter tett, og støtter kommunene i deres arbeid. Det viktigste virkemiddelet er en god situasjonsforståelse.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer