LEDER

Bakke-Jensens nye jobb:

En arrogant statsminister

Det er påfallende hvor arrogant og avvisende Erna Solberg er blitt i striden om å utnevne egne statsråder til høye embeter.

STERKE PROTESTER: Statsminister Erna Solberg gir seg ikke på utnevnelsen av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen til ny fiskeridirektør, tross sterke protester. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STERKE PROTESTER: Statsminister Erna Solberg gir seg ikke på utnevnelsen av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen til ny fiskeridirektør, tross sterke protester. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Sitter du i garnet er det best å skjære seg løs. Ikke sprelle mer og forverre situasjonen. Det gjelder også i politikken. Tapte eller pinlige saker må fjernes eller nøytraliseres. Dette vet statsminister Erna Solberg utmerket godt. Likevel vil hun ikke vike i striden om utnevnelsen av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen til ny fiskeridirektør.

ADVARER: Helseminister Bent Høie advarer mot å dele dette på sosiale medier. Video: Regjeringen Vis mer

Siden 1909 har det vært sedvane i Norge at sittende statsråder ikke skal utnevnes til embetsstillinger. Det er gode grunner til denne praksisen. Embetsverket skal være politisk nøytralt, og maktposisjonen som statsråd skal ikke være et trinn i en karrierestige. Gjennom en høyst uryddig prosess ble forsvarsministeren likevel tatt vare på i overgangen fra forsvar til fisk.

Det gjør ikke saken bedre at det er tredje gang regjeringen Solberg holder hånda over sine egne statsråder. Tidligere er statsrådene Elisabeth Aspaker og Bent Høie utnevnt til statsforvaltere. Til dette svarte statsministeren i Stortinget at slike utnevnelser er «fullt lovlige vedtak i tråd med kravene og Grunnloven». Svaret kom etter at Solberg i Stortinget lenge og demonstrativt satt med munnbindet på og lot være å tegne seg på talerlisten.

Erna Solberg er kjent for å være en leder som forener motsetninger. Hun kan være raus både menneskelig og politisk. Selvsagt gjelder det mest i egne rekker. Opposisjonen - som jo vil henne til livs rent politisk - kan ikke forvente å være en del av Ernas vilje til brubygging. Dumsnille politikere varer aldri lenge.

Samtidig er det påfallende hvor arrogant og avvisende Erna Solberg er blitt i striden om å utnevne egne statsråder til høye embeter. Det kler henne dårlig. Og det strider mot Høyres tradisjoner. Ikke noe annet parti var tydeligere i kritikken da Arbeiderpartiet i sine mest maktarrogante perioder utnevnte «fortjente» partimedlemmer til sentrale og mektige posisjoner. Nå er Erna Solberg mer partilojal enn Einar Gerhardsen.

Å vikle seg ut av dette garnet krever noen klare grep. Regjeringen bør annullere utnevnelsen til ny fiskeridirektør og utlyse stillingen på nytt. Frank Bakke-Jensen kan lette prosessen ved å trekke seg. Slikt er tungt, særlig når det er kort tid til stortingsvalget og regjeringen helst vil framstå som rank og uplettet. Fra før har vi et problem med politikere som pendler mellom å være folkevalgte og påvirkningskonsulenter for betalte særinteresser. Vi trenger ikke mer tvil om politikernes og forvaltningens integritet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer