KOMMENTARER

Pendlerbolig-rotet:

En dypt alvorlig sak

At så mange politikere ikke har betalt rett skatt for pendlerboligene sine, er krise for tilliten til dem. Nå kan de gjøre krisen enda større.

BODDE I PENDLERLEILIGHETER: Hadia Tajik gikk av som nestleder i Arbeiderpartiet etter avsløringer rundt hennes pendlerforhold. Hun har ikke fått beregnet noen økt skatt for de siste fem åra, som er de Skatteetaten nå har undersøkt. Hennes kollega som avgått Ap-nestleder Trond Giske fikk, ifølge TV2, det nest største varselet av alle. Han går hardt ut mot TV2s framstilling, men har ikke kommentert på om han har fått noe vedtak. Foto: Berit Roald / NTB
BODDE I PENDLERLEILIGHETER: Hadia Tajik gikk av som nestleder i Arbeiderpartiet etter avsløringer rundt hennes pendlerforhold. Hun har ikke fått beregnet noen økt skatt for de siste fem åra, som er de Skatteetaten nå har undersøkt. Hennes kollega som avgått Ap-nestleder Trond Giske fikk, ifølge TV2, det nest største varselet av alle. Han går hardt ut mot TV2s framstilling, men har ikke kommentert på om han har fått noe vedtak. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Ikke i noe land har innbyggerne så høy tillit til sitt parlamentariske system som i Norge. Men tilliten stuper, etter de siste års avsløringer rundt politikernes misbruk av egne, lukrative ordninger. Fremst blant disse står skatteforholdene rundt pendlerleilighetene som Stortinget og Statsministerens kontor (SMK) tilbyr toppolitikerne. Disse avsløringene har kostet landet en partileder, en nestleder og en stortingspresident. Nå viser det seg at sakene med de mest dramatiske konsekvensene, for Kjell Ingolf Ropstad (KrF), Hadia Tajik (Ap) og Eva Kristin Hansen (Ap), bare var toppen av isfjellet – og heller ikke de groveste sakene.

– Det er veldig alvorlig. Vi er avhengig av tillit til politikerne og tillit til at ordninger som bruker fellesskapets penger, er innafor og i tråd med regelverket, sa statsminister Jonas Gahr Støre til NTB onsdag. Stortingspresiden Masud Gharahkhani (Ap) bruker også ordet «alvorlig» i sine uttalelser til TV2.

De neste ukene vil avsløre om våre toppolitikere virkelig forstår hvor alvorlig denne saken er for tilliten til både dem og systemet. De kan nemlig gjøre dette enda verre.

Skatteetatens gjennomgang av politikernes pendlerboliger de siste fem åra har endt med vedtak om endret skatt og arbeidsgiveravgift for både Stortinget, SMK og 38 stortingsrepresentanter og statsråder – noen av dem nå forhenværende. De oppfyller enten ikke kravet om å være reelle pendlere, eller så mener Skatteetaten at de ikke oppfyller merkostnadsvilkåret om utgifter til bolig på hjemstedet. Stortinget og 10 av politikerne får også en straff i form av tilleggsskatt, fordi de visste eller burde ha visst at de oppga uriktige eller ufullstendige opplysninger og har fått en skattemessig fordel av det.

Politikerne har valgt ulike strategier i møte med offentligheten. Eks-statsråd Torbjørn Røe Isaksen er den eneste som har fortalt at han er ilagt tilleggsskatt, fordi han ikke har oppfylt pendlerstatusvilkåret. Stortingsrepresentanter har lov til å beholde skattemessig bosted der de var folkeregistrert da de tiltrådte. Isaksen meldte flytting til Porsgrunn fra Oslo i 2012, tre år etter at han var innvalgt på Stortinget og mens han og familien i hovedsak oppholdt seg i hovedstaden. Den nåværende samfunnsredaktøren skal ha honnør for å selv å stå åpent fram, det er det nemlig ingen av de andre med ilagt straffeskatt som gjør. Og blant de mange som har fått økt skatt, gikk bare SVs tre representanter og kulturministeren rett ut i mediene.

Det er lettere å få i tale dem som er frikjent. Høyre-nestleder Tina Bru og justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) har fått sine saker lagt bort uten krav om ekstra skatt. Hadia Tajik (Ap) og Eva Kristin Hansen (Ap) fikk aldri noe endringsvarsel og svarte begge raskt bekreftende på at de ikke har fått noe skattekrav for de siste fem åra, da jeg onsdag spurte dem på nytt etter at vedtakene kom. Kjell Ingolf Ropstad (KrF) svarte også raskt og ryddig, han blir skattelagt for fordelen av fri bolig til en verdi av 668.729 kroner, det samme som Skatteetaten varslet om i juni. Men han har ikke blitt ilagt tilleggsskatt. Ingen av de tre som gikk av i skam er altså blant dem som nå straffes for uriktige opplysninger.

Med unntak av Isaksen vet vi ennå ikke hvem de 10 er, og altså bare få av de 38. Samtlige burde heller lyttet til Fremskrittspartiets Roy Steffensen, som onsdag morgen oppfordret alle til å stå fram. Misbruk av goder man får som folkevalgt handler om fellesskapets penger og er ingen privatsak.

De to største skattekravene i endringsvarslene fra juni gikk ifølge TV2 til SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes og Arbeiderpartiets tidligere nestleder og stortingsrepresentant Trond Giske. Fylkesnes har leid ut rom i sin leilighet i Tromsø og har samtidig eid og leid ut en leilighet i Oslo, mens han selv har hatt pendlerbolig. Giske har også tidligere fått kritisk søkelys på sine boforhold. I 2003 skrev VG om hvordan Giske bodde gratis i statsrådsleilighet på Frogner, samtidig som han eide og leide ut en leilighet på Grünerløkka og også leide ut to hybler i leiligheten han eide og var folkeregistrert i, i Trondheim. Avisa skrev også om at Giske i 2014 solgte løkka-leiligheten, til sin nåværende kone. Han går hardt ut mot TV2s sak på sin Facebook-side:

«Lars Joakim Skarvøy i TV2 skriver at anonyme kilder forteller at «skatteetaten mener at Aps tidligere nestleder Trond Giske skulle ha innberettet over én million kroner for pendlerboligen han har hatt som stortingsrepresentant». Dette er galt, og det har jeg fortalt TV2. I tillegg har jeg vist til tidligere uttalelser om at min pendlerbolig, selvangivelser og skatt har vært fullt ut i tråd med reglene og anvisningene fra SMK, Stortinget og Skatteetaten. Dette står ved lag.»

Giske har onsdag ikke valgt å kommentere på om han har fått noe vedtak.

En stygg sak kan bli verre, hvis politikerne ikke velger å legge den død ved å ta sin straff og betale ekstra skatt umiddelbart. De har nå tre uker på seg til å gjøre det. Hvis de, som enkelte av advokatene deres oppfordrer dem til, vil utfordre Skatteetatens tolkning av loven og den enkelte saken, kan de klage innen seks uker. Og får de ikke medhold i klagenemnda, har de seks måneders søksmålsfrist.

Slik oppførsel vil være eksepsjonelt uklokt politisk. Det vil være en alvorlig demonstrasjon av at politikerne ikke bare mener de fortjener bedre frynsegoder til en lavere skattepris enn andre, men også at de ikke vil innordne seg det samme systemet som velgerne må forholde seg til.

Skal tilliten gjenopprettes, gjelder det nå å stå fram, legge seg flat og betale – selv om det kan føles surt, dyrt og urettferdig. Deretter kan politikerne gå på jobb for å lage enklere regler for folk flest.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer