LEDER

Dagbladet mener:

En dyr finansminister

Vedum må ta finger'n ut av venstre øre og lytte til SV.

HØR ETTER: Trygve Slagsvold Vedum (Sp) må lytte til SVs Kari Elisabeth Kaski. Her ved fremleggelsen av regjeringens forslag til endringer i statsbudsjettet for 2022. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
HØR ETTER: Trygve Slagsvold Vedum (Sp) må lytte til SVs Kari Elisabeth Kaski. Her ved fremleggelsen av regjeringens forslag til endringer i statsbudsjettet for 2022. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Det koker godt i norsk økonomi for tida. Både inflasjonen og styringsrenten peker stadig i en bratt kurve oppover. På onsdag denne uka vil Norges Bank etter alle solemerker beslutte nok en renteøkning, og styringsrenten kan bli den høyeste på over ti år. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum toer derimot sine hender i uskyld.

For mange kan de økonomiske prognosene fort bli til en veldig tung og bratt bakke. Dersom du jobber i et lavlønnsyrke, eller allerede sliter med å betjene boliglånet, så vil økte renter og inflasjon ramme deg mye hardere enn de som tjener mye og har nedbetalt boliglånet.

Økte renter er ikke alltid et veldig presist virkemiddel, men det er likevel det viktigste Norges Bank har for å få has på høy inflasjon.

I Norge har vi et inflasjonsmål på to prosent. Det betyr at dersom inflasjonen over tid er høyere enn det, så kan Norges Bank sette opp rentene for å roe ned prisveksten og kjøle ned økonomien. Vi er vitne til en slik operasjon akkurat nå. Etter koronapandemien brøt ut var styringsrenten nede på null prosent for å holde farten i økonomien i gang. Nå er derimot farten så høy at den er ventet å øke til nærmere tre prosent neste sommer.

Det er helt nødvendig å få en løpsk inflasjon under kontroll, men det kommer ikke uten flere nedsider.

Kari Elisabeth Kaski, som er SVs finanspolitiske talsperson, peker på flere av dem i et leserinnlegg i Klassekampen og en påfølgende debatt på Politisk kvarter mandag denne uka.

Kaski sier hun ønsker å «avlaste» sentralbanken ved å bruke politikk til å få ned inflasjonen. Norges Bank er nemlig ikke den eneste aktøren som kan bidra til å få ned presset i økonomien. Regjeringens ansvar og mange verktøy er minst like viktig.

Hun påpeker, som riktig er, at sentralbanken har et ganske begrenset våpen for å roe ned inflasjonen. Selv foreslår hun å hjelpe til å roe ned temperaturen i økonomien ved å skrote både skatteletter til oljenæringen, store motorveiprosjekter, og dessuten hente inn mer skatt fra dem med høy inntekt og formuer.

Det er gode forslag alle sammen. Vedum ser derimot ut til å avslå de fleste av dem. Han erkjenner at oljeskattepakken som Stortinget vedtok for to år siden er med på å drive opp aktiviteten i norsk økonomi, men mener norsk olje og gass er altfor viktig til å skulle skattlegges nøytralt som alle andre.

Problemet er at det høye aktivitetsnivået i økonomien og de store skattefordelene til oljebransjen kan fortrenge andre, enda viktigere prosjekter. Som å raskt bygge ut mer fornybar energi, for å nevne noe.

Vedum bør ta finger'n ut av venstre øre og lytte til fornuftige forslag fra budsjettpartneren sin. Hvis ikke kan Vedum bli en dyr finansminister.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer