En dyrevelferdskatastrofe i et omfang vi aldri har sett før

«Dette må vi stoppe. Vi skal stoppe det. Hjelp oss med å stoppe det.»

SLÅR TILBAKE: Artist og kronikkforfatter Björk synger ut mot lakseoppdrettsnæringa på Island. Foto: NTB
SLÅR TILBAKE: Artist og kronikkforfatter Björk synger ut mot lakseoppdrettsnæringa på Island. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Mannen som i forrige uke fortalte Børsen at Björk mangler kunnskap om måten norske lakseselskaper opererer på er Stein Ove Tveten, administrerende direktør for Arctic Fish - et lakseoppdrettsselskap som er under politietterforskning på Island.

Mowi-eide Arctic Fish ble politianmeldt av Islands mat- og veterinærmyndigheter i september. Dersom Tveten blir siktet og dømt kan han, sammen med andre styremedlemmer, bli dømt til to års fengsel på Island.

Vi vet at vonde minner blir fortrengt, men for å komme seg videre er det vanligvis best å gripe dem an. Av den grunn ønsker vi å hjelpe Tveten med å huske hva som har skjedd i løpet av hans siste ti uker som administrerende direktør for Arctic Fish. Forhåpentligvis vil han være i stand til å lære å kjenne seg selv igjen.

I slutten av august ble det rapportert at Arctic Fish hadde funnet to rifter i en merde i fjorden Patreksfjördur ved Vestfjordene på Island. Tveten og andre styremedlemmer visste ikke hvor mange fisk de hadde mistet. Men da de ble spurt av Islands mat- og veterinærmyndigheter visste de det, og måtte bekrefte at Arctic Fish ikke hadde utført den obligatoriske undervannskontrollen i merden på over tre måneder.

Litt seinere ble det kjent at Arctic Fish også hadde forsømt vedlikeholdet av lysene som brukes i merdene i årets mørkeste måneder, for å forhindre kjønnsmodning under laksens produksjonssyklus.

Konsekvensene av måten Tvetens selskaper opererer på er alvorlige for den islandske villaksen. Man har funnet rømt laks fra Arctic Fish i over 40 elver på Island. Dette anses som en av de største miljøskandalene i Islands historie.

Tveten og Arctic Fish har satt andre negative rekorder også. I forrige uke fullførte selskapet, sammen med det Salmar-eide selskapet Arnarlax, slaktingen av rundt en million fisk. Disse fiskene ble til dyrefor, som følge av et alvorlig luseangrep i merdene i Vestfjordene. «En dyrevelferdskatastrofe» i en skala vi aldri har sett før, sa en veterinærekspert. «Kvestelsene blir ikke verre enn disse», sa en annen.

Slik holder de norske lakseoppdrettsfirmaene på. Utstyret og oppdrettsteknologien er importert til Island, de administrerende direktørene er importert fra Norge og det ble de dårlige manerene til denne forferdelige industrien også.

Verden begynner å innse at lakseoppdrett i åpne merder bygger på forferdelige lidelser og død. Bransjen trenger oppdrett i stor skala, og det fører med seg enorme mengder parasitter, sykdommer og høy dødelighet blant oppdrettsfiskene.

I fjor døde 58 millioner laks i norske sjømerder. Tre millioner døde i merder i islandske fjorder. I begge land var dødeligheten 15 til 20 prosent. Denne mishandlingen er bokstavelig talt skrevet inn i forretningsmodellen. Det er et kjennetegn, ikke en feil.

Dette må vi stoppe. Vi skal stoppe det. Hjelp oss med å stoppe det.

På vegne av AegisWatch

Björk
Benedikta Guðrún Svavarsdóttir (Vá - an association for the protection of a fjord)

Jón Kaldal (The Icelandic Wildlife Fund)

Hrund Atladóttir

Katrín Oddsdóttir

Sverrir Páll Sverrisson
Vala Árnadóttir

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer