En Einar går av

Einar Førde går av i dag. I kveld feirer og feires han på Lorry. Festen er så vidt vi vet ikke sponset.

KVELDEN 7. DESEMBER 1988 varslet Einar Førde at han ikke søkte gjenvalg til Stortinget. Arbeiderpartiets den gang 45-årige parlamentariske leder var klar i sin begrunnelse: Han ville etterfølge Bjartmar Gjerde som kringkastingssjef.

Og slik ble det. Einar Førde hadde selvsagt gjort det nødvendige korridorarbeid hos Gro på forhånd. Selv om Høyre raste, selv om Carl I. Hagen fremmet lovforslag for å stoppe tilsettelsen, selv om bare to prosent av befolkningen ønsket seg nok en Ap-politiker i toppjobben på Marienlyst. Ingen kan si at Førde gikk til jobben med noe tillitsvotum bak seg.

Arbeiderpartiets nestleder, parlamentariske leder og tidligere kirke- og undervisningsminister forsto i 1988 at han aldri ville komme helt til topps i Arbeiderpartiet. Det var etter 20 år på Stortinget. I stedet ble det tolv år som kringkastingssjef.

DET ER GRUNN TIL Å MINNE OM hvem Førde en gang var. Han tilhørte Arbeiderpartiets radikale fløy. For ham var Oslo Børs en død hest. Førde ikke bare brukte ordet sosialisme - han trodde visstnok på det også. Ironisk nok ble det nettopp han som slapp markedskreftene løs på Marienlyst. Han moderniserte statskanalen, møtte konkurransen fra TV2, splittet opp radio og TV etter segment og målgrupper. Og lyktes med det. Da Førde tok over, var det fortsatt kringkastingssjefen som bestemte i NRK. I dag er det mest ratingen. Slik har den gamle radikaler stått for en styrt avvikling av Arbeiderparti-statens makt over rikskanalen.

SKAL FØRDE SAMMENLIKNES med noen, har han snudd NRK slik Tony Blair moderniserte britisk Labour. Alt Stoltenberg og Jagland ikke har klart i moderpartiet, har Førde drevet gjennom i NRK. Eller har han?

Slik det fantes en Førde på Stortinget, og en ny på NRK, finnes det også i dag minst tre Einar Førde. Retorikeren Førde, som aktivt bruker sleivkjeften til å hakke løs på andres forsvarsverk, til å definere framtida - og til høste inn all ære han kan. Gjerne også ved å gå på slang i andres hager.

Så er det strategen og realpolitikeren Førde, med et uvanlig klarsyn på hvilke seirer som kan vinnes og hvilke tap man må akseptere. Å følge Førde der han styrte NRK var en studie i det muligens kunst.

Men så er det administratoren Førde. Han som med bred kost myndig feiet problemer under teppet. Personalkonflikter ble sjelden løst på Førdes kontor. Kanskje skyldtes det en ubegrunnet redsel for å slippe opp for intriger. Administrator Førde har modernisert NRK, men han har finansiert det med salg av arvesølv og lånte penger. Få har lyktes med å bruke opp budsjetter som ham, vanligvis rakk han det lenge før året var omme. Nedbemanningene som nå vil følge, unner han så gjerne Bernander å takle.

FØRDE HAR GJORT ALT han kunne for å gi NRK økt handlingsrom og armslag. Med handlingsrommet har det også fulgt overtramp. I spørsmål om sponsing og ekstern finansiering er NRK i dag et presseetisk u-land. Her blir det opp til John G. Bernander å gjenreise NRKs troverdighet.

Men når så det er sagt, gjenstår alt Førde har lyktes med. En mer forsiktig kringkastingssjef ville i dag sittet igjen med en liten, om aldri så prektig, allmennkringkaster. Så liten at lisensen ville vært et stridsspørsmål. TV2 kunne blitt Norges største kanal. TV3 og TVNorge ville vært større, de internasjonale konkurrentene nærmere. Hele NRK Radio kunne blitt en nisjekanal for særinteresser. Hvilken vei det nå går videre, vil bestemmes av om det er markedsliberale John Gordon eller den verdikonservative Bernander som mandag setter seg i sjefsstolen. Slik Førde har beredt grunnen, vil markedsliberaleren få en langt lettere jobb enn den verdikonservative.

KLAR TALE HAR SIN PRIS. Førde kan ta feil selv om han aldri er i tvil. «NRK blir det eneste riksdekkende selskapet til langt inn i neste århundre. Det er jeg hundre prosent sikker på,» sa Førde i 1991. Han har lenge insistert på lisensens snarlige død, men avslutter sin karriere med å kreve den kraftig hevet. Likevel står endringsviljen og endringsevnen igjen som kjennetegn på Førde-epoken. Det er fascinerende å tenke over hvor Ap hadde stått i dag dersom han hadde brukt de evnene på toppen i Ap, i stedet for i det hvite hus på Marienlyst.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.