KOMMENTARER

Politisk barometer:

En falmende stjerne

Erna Solbergs regjeringsprosjekt er etter alle solemerker slutt til høsten.

EN FJERN DRØM: I ett år var Erna Solbergs drøm virkelig, med alle fire borgerlige partier samlet i en flertallsregjering. Den drømmen må virke fjern nå. Foto: Berit Roald / NTB
EN FJERN DRØM: I ett år var Erna Solbergs drøm virkelig, med alle fire borgerlige partier samlet i en flertallsregjering. Den drømmen må virke fjern nå. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Unge Høyre-gensere, glinsende klistremerker og blinkende memes i sosiale medier hamret inn budskapet i forrige stortingsvalgkamp: «Erna er stjerna!»

Statsministeren var Høyres sterkeste kort og gjenvalg var viktigste sak. Erna Solberg og hennes regjering ble ikke bare gjenvalgt, men etterhvert også utvidet. I ett år var hennes drøm virkelig, med alle fire borgerlige partier samlet i en flertallsregjering. Den drømmen må virke fjern nå. Tre av de fire partiene går i år til valg på ikke å sitte i regjering med hverandre – og målingene viser at velgerne heller vil ha noen andre.

Tallenes tale har vært tydelig lenge, på Ipsos målinger for Dagbladet har det vært solid rødgrønt flertall helt siden august 2018. April-tallene befester bildet. Hvis denne målingen var valgresultatet, ville de fire borgerlige partiene til sammen fått 64 stortingsrepresentanter. Det er 24 færre enn i dag, selv om KrF karrer seg opp til sperregrensa og dermed bidrar med sju mandater til regnestykket. Fremskrittspartiets historisk dårlige resultat og et Venstre under sperregrensa gjør at bildet ser mørkt ut for regjeringen.

Stjerna er dessuten falmende. Det er allerede tre år siden Erna Solberg tangerte Kåre Willochs gamle rekord og ble Høyres lengstsittende statsminister gjennom tidene, nå er hun på sjetteplass over Norges lengst sittende.

Erna Solbergs popularitet synker på meningsmålingene. Andelen av befolkningen som mener Solberg gjør en god jobb går denne måneden ned hele 6 prosentpoeng. Fra nyttår har statsministerens fall i popularitet vært på hele 11 prosentpoeng. Hun mister oppslutning særlig blant menn og yngre velgere, og Solbergs popularitet har sunket markant etter den famøse bursdagsfeiringen på Geilo. Men den viktigste forklaringen på at velgerne vil ha noe annet er nok likevel regjeringsslitasje. Ikke siden Einar Gerhardsen har noen norsk statsminister sittet sammenhengende lenger enn åtte år.

Det er likevel langt fram til valget i september. Forrige stortingsvalgkamp er også en påminnelse om hvor mye som kan endre seg raskt, Arbeiderpartiets oppslutning den gang havnet mer enn ti prosentpoeng ned fra målingene ved inngangen til året. Og den største endringen på meningsmålingene siden forrige valg, er at Senterpartiet ligger stabilt på en oppslutning langt høyere enn de noen gang har fått tidligere. Hvis det ikke skulle bli noen rødgrønn regjering til høsten, viser historien at partiet er en utro sengepartner. Skifter Senterpartiet side igjen, vil det norske politiske kartet tegnes på nytt. Og om Erna Solberg skulle velges som statsminister igjen, kan hun sikte på målet om å bli den nye landsmoderen. Men etter alle solemerker er hennes regjeringsprosjekt dødt til høsten.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer