KOMMENTARER

Trump tiltalt

En fare for demokratiet

Tiltalen mot Donald Trump er det største politiske jordskjelvet i landets historie. Det amerikanske demokratiet står på spill.

TØFF JOBB: Spesialrådgiver Jack Smith har tatt ut tiltale mot Donald Trump, blant annet for å ha forsøkt å omgjøre presidentvalget i 2020. Et angrep på demokratiet, bygget på løgner, sa Smith. Foto: Kevin Wurm / Reuters
TØFF JOBB: Spesialrådgiver Jack Smith har tatt ut tiltale mot Donald Trump, blant annet for å ha forsøkt å omgjøre presidentvalget i 2020. Et angrep på demokratiet, bygget på løgner, sa Smith. Foto: Kevin Wurm / Reuters Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Selv om alle har vært forberedt på at tiltalen ville komme, var det likevel et sjokk å høre innholdet da spesialetterforsker Jack Smith la den fram tirsdag ettermiddag amerikansk tid. Trump er anklaget for noe av det farligste og mest alvorlige sviket en sittende president kan begå. Smith mener Trumps forsøk på å hindre et lovlig valg, var et angrep på selve kjernen i det amerikanske demokratiet, borgernes rett til fritt å velge sin president og øverstkommanderende. Trump har dermed ikke bare gjort seg skyldig i en rekke graverende lovbrudd, men har også forsøkt å svindle velgerne og undergrave demokratiet, i følge en ordknapp spesialetterforsker.

Noen vil kalle det et forsøk på statskupp. Smith mener han til og med kan dokumentere at Trump og hans medsammensvorne ønsket å ta i bruk både justisdepartementet og militæret for å gjennomføre planen, og at de var fullt klar over at de egget til opptøyer. De var nær ved å lykkes, hvis ikke visepresident Mike Pence hadde hatt ryggrad til å si nei og bli på sin post da Kongressen ble angrepet.

Jack Smith vet selvfølgelig hvilke dramatiske konsekvenser en tiltale og en rettssak kan få, nesten uavhengig av utfallet. Trump er ikke bare en tidligere president, men sannsynligvis republikanernes neste presidentkandidat, slik det ligger an i målingene nå. Derfor presenterer Smith tiltalen som noe mer enn enkelte lovbrudd. Trumps handlinger var et direkte angrep på demokratiet, og tiltalen er nødvendig for å forsvare og sikre det amerikanske demokratiet for framtida.

Det er ikke småtterier.

I tiltalen står bare ett navn, Donald J. Trump, men han var ikke alene om ugjerningene. Seks navnløse medsammensvorne er også nevnt, men ikke tiltalt. Det antas at tre av dem er Trump-advokatene, Rudi Giuliani, Sidney Powell og John Eastman. Den siste skal være arkitekten bak den store løgnen om valgfusk, en plan Trump til fulle omfavnet helt til det siste, selv om Smith mener å ha bevis for at Trump ikke trodde på løgnen. En video av prøvene på talen han holdt i Det hvite hus da han endelig skulle erkjenne nederlaget, viser at han fortsatt ikke ville si at valget var over, bare konstatere at kongressen formelt hadde sertifisert Joe Biden som landets neste president.

Blant andre mulige medsammensvorne nevnes Steve Bannon og mannen som Trump ønsket å sette inn som justisminister, Jeffrey Clark, da den sittende justisministeren nektet å støtte Trumps påstander om valgfusk. I det tilfellet og flere andre virker det som det amerikanske systemet tross alt besto testen, men det er skremmende mange eksempler på at det skyldtes enkeltmennesker som våget å stå opp mot Trump, ikke uoverstigelige skranker.

I et kort pressemøte, det tredje siden han ble utnevnt, sløste ikke Jack Smith med ordene. Den hardbarkete og erfarne Smith, som blant annet har påtalt krigsforbrytere, brukte enkle ord om den mest rystende tiltalen i amerikansk historie. Trump er skyldig i en forbrytelse bygget på løgner og tørst etter makt: Tiltalte visste at påstandene om valgfusk ikke var riktig, men fremsatte dem likevel for å skape en intens nasjonal atomsfære av mistillit og raseri og undergrave velgernes tillit til valgsystemet.

Dette er den tredje tiltalen mot Trump på fire måneder, men klart den mest alvorlige. En fjerde og beslektet tiltale er ventet om kort tid. Den omhandler forsøk på valgfusk og utilbørlig press mot valgstyret i Georgia, hvor det også finns tunge bevis, blant annet det famøse lydopptaket, hvor han ber den republikanske lederen i Georgia finne 11780 stemmer, akkurat så mange stemmer han trengte for å vinne delstaten.

Til å være en mann som er beryktet for å skjule sine spor i forretningslivet, har politikeren Trump trampet rundt som en elefant i glassbutikken. Om det skyldes arroganse eller dumskap, er vanskelig å si. Trolig begge deler. Rådgiverne hans, med noen få farlige unntak, har heller ikke vært de skarpeste knivene i skuffen, for å si det forsiktig. Men det har i hvert fall gitt etterforskerne gode kort på hånden, som er tvingende nødvendig når du skal bevise at en president forsøkte å omgjøre et valg. Spesialetterforskeren skal dessuten hatt god hjelp av funnene fra 6. januarhøringen i Kongressen.

Trumps kjernevelgere synes uansett ikke å bry seg. De to andre sakene mot ham har ikke rokket ved oppslutningen, snarere tvert imot. Når amerikanere igjen spør seg hvordan de kunne velge en mann som Trump, ligger svaret hos dem. Den intense atmosfæren av mistillit og raseri, var ikke vanskelig å piske opp, men har vist seg nesten umulig å slå ned.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer