KOMMENTARER

En farlig forenkling

For å forstå og forebygge høyreekstremismen, må vi våge å gå dypere inn i tankegodset.

UROVEKKENDE: Dommen mot terror- og drapstiltalte Philip Manshaus faller torsdag. Debatten rundt forsvarerens påstand om utilregnelighet er urovekkende. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
UROVEKKENDE: Dommen mot terror- og drapstiltalte Philip Manshaus faller torsdag. Debatten rundt forsvarerens påstand om utilregnelighet er urovekkende. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag faller dommen mot draps- og terrortiltalte Philip Manshaus. Jeg tror det er mest sannsynlig at han blir dømt til 21 års forvaring, og det kan være helt riktig. Men debatten rundt forsvarerens påstand om utilregnelighet er urovekkende.

For å forstå og forebygge radikalisering, må vi se etter forklaringer både i samfunnet og hos den enkelte ekstremist. Tendensen i den offentlige debatten er isteden heiagjenger for den ene eller andre tilnærmingen, avhengig av eget politisk ståsted. Den polariserte debatten rundt tilregnelighet hindrer forståelse av radikalisering.

La meg være litt personlig. Mine to forrige kommentarer om denne rettssaken har fått vidt forskjellige reaksjoner.

Først skrev jeg artikkelen «Hva er det med Norge?». Philip Manshaus er på mange måter typisk for en ny type høyreekstreme soloterrorister, en subkultur som henter næring fra giftige ideer spredd i transkontinentale nettfora og en livsfarlig trend som startet med Anders Behring Breivik. Jeg argumenterte for at vi må våge å se på vårt eget samfunn for å forstå hvordan slik radikalisering kan skje her, som en forutsetning for å kunne forebygge at dette kan skje igjen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer