DEBATT

Europeiske trusselbilder

En farlig rivalisering

Russland blir en trussel mot Vesten, og Vesten blir en trussel mot Russland. Med mitt første utsagn blir jeg møtt med smil og nikkende hoder, mens den andre får anklager om propaganda på vegne av Kreml.

SIKKERHET I EUROPA: Hvordan kan vi bo på samme kontinent med felles regler når Vestens innblanding i Russland er bra for demokratiet, men russisk innblanding i Vesten er en trussel mot demokratiet, spør innsenderen. Bilde fra toppmøte mellom NATOs Jens Stoltenberg og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov (t.h.) i München i 2018. Foto: Johan Falnes / NTB
SIKKERHET I EUROPA: Hvordan kan vi bo på samme kontinent med felles regler når Vestens innblanding i Russland er bra for demokratiet, men russisk innblanding i Vesten er en trussel mot demokratiet, spør innsenderen. Bilde fra toppmøte mellom NATOs Jens Stoltenberg og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov (t.h.) i München i 2018. Foto: Johan Falnes / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Borchgrevink beskriver meg som en «stjerne» i media. Det kunne vært et flott kompliment, men det var et angrep ettersom det er russisk media og russiske perspektiver, og skal avvises som propaganda.

Det viktigste spørsmålet i norsk, russisk og europeisk sikkerhetspolitikk er hvordan Europa kan organiseres og forenes. Dette har vært den sentrale problemstillingen gjennom europeisk historie og forblir det fortsatt etter den kalde krigen.

Årsaken til den vedvarende konflikten mellom Vesten og Russland burde være ukontroversielt. Vår konflikt er basert på det mest sentrale konseptet i internasjonal politikk, «sikkerhetsdilemmaet», som henviser til problematikken om at militær opprustning for å øke sikkerheten til en part kan redusere sikkerheten til motparten. Slik ender vi opp med konflikt og krig.

Jeg argumenterer at vårt nåværende sikkerhetsdilemma har oppstått fra å ha ekskludert Russland fra Europas sikkerhetsarkitektur etter den kalde krigen. Forsøket på å skape et Europa uten Russland blir uunngåelig et Europa mot Russland.

«Europeisk integrasjon» har blitt et paradoks ettersom Ukraina, Georgia, Moldova, Hviterussland, Serbia, Bosnia og andre dypt splittede land må kun se vestover og derfor redusere forbindelsene til Europas største land – Russland. Dette skaper splittelse og konflikt i disse landene og en maktkonkurranse mellom Vesten og Russland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer