KOMMENTARER

En fest for historiebøkene

Høyrebølgen er en hundreårsflom.

JAN TORE SANNERS ANSIKT SIER ALT: De trodde på det, de håpet det, de ville det så sterkt. Nå er marginen så stor at det allerede er helt sikkert: Høyre blir ved valget 2023 landets største parti. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
JAN TORE SANNERS ANSIKT SIER ALT: De trodde på det, de håpet det, de ville det så sterkt. Nå er marginen så stor at det allerede er helt sikkert: Høyre blir ved valget 2023 landets største parti. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

HØYRES HUS, OSLO (Dagbladet): Da resultatet fra forhåndsstemmene kommer inn klokka ni, står vi live med Oslo Høyres leder Morten Steenstrup. Vi blir avbrutt av rungende jubel. De trodde på det, de håpet det, de ville det så sterkt. Nå er marginen så stor at det allerede er helt sikkert: Høyre blir ved valget 2023 landets største parti.

Det er 99 år siden sist de var større enn Arbeiderpartiet. Da var året 1924 og stortingsvalget handlet om hvorvidt Johan Ludwig Mowinckels første regjering skulle få fortsette eller ikke. Høyre hadde altså heller ikke statsministeren. Folk flest var bønder og industriarbeidere, langt flere nordmenn flyttet til Amerika enn noen flyttet hit og det totale folketallet var 2,75 millioner – altså omtrent halvparten så mange som i dag.

Her på Høyres Hus virker det som om brorparten av oss er her, så tett og så høylytt er forsamlingen. Partiet serverer pølser, vin og fest i flere etasjer. Suksessen var forventet, etter at Høyre har ligget skyhøyt på meningsmålingene i lang tid. Men ingenting blir tatt for gitt, i en valgkamp der Arbeiderpartiet har steget på målingene og Høyre har gått ned. Særlig er spenningen stor knyttet til storbyenes skjebne. Der det lenge så ut til at Høyre enkelt skulle overta makta fra Arbeiderpartiet i alle de store byene, har spenningen økt og meningsmålingene har vist en thriller i sluttspurten.

JUBEL: Anne Lindboe, Oslo Høyres ordførerkandidat og Oslo Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg under valgvaken i Høyres Hus i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
JUBEL: Anne Lindboe, Oslo Høyres ordførerkandidat og Oslo Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg under valgvaken i Høyres Hus i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Hun klarer knapt å snakke, Oslo Høyres ordførerkandidat Anne Lindboe når hun entrer scenen sammen med byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg. Smilet går nesten helt rundt, sier hun til en jublende forsamling. Den sannsynlige nye ordføreren i hovedstaden er fersk i politikken, men makkeren er en av bystyrets mest erfarne politikere. Lae Solberg har vært aktiv politiker siden før han i 1992 første gang ble sentralstyremedlem i Unge Høyre. Han har vært bystyremedlem både i Drammen og Oslo, vært politisk rådgiver både på Stortinget og i regjering, han har vært statssekretær og gruppeleder og byrådslederkandidat gjentatte ganger. Han har banket på utallige dører og lagt tusenvis av brosjyrer i postkasser, jeg har selv truffet han utenfor mitt eget hus i Høyre-bastionen Bydel Ullern gjentatte ganger. I en av denne valgkampens mange morgenaksjoner møtte han sin egen datter på post, uten å vite om det på forhånd. Fra scenen i Høyres hus takker han familien for støtten og når han forteller at de skal arrangere konfirmasjon førstkommende lørdag er det lett å forstå at han har en støttende hjemmebane.

Når Høyre nå ser ut til å gjenerobre hovedstaden, er det fordi Lae Solbergs innsats er matchet av mange. Som Anne Lindboe sa det fra scenen: Her må Unge Høyre, Senior-Høyre og alle medlemmer takkes. I denne valgkampen har Oslo Høyre banket på utrolige 54.564 dører for å overbevise velgerne som bor der. De har tatt 32.000 telefoner og snakket med mottakerne i hele 155 timer. Oslo Høyre har hatt 166 morgenaksjoner og 432 standaksjoner, i alle bydeler, i hele den lange valgkampen.

Og nettopp den lange valgkampen er en viktig forklaring på at Høyre har sikret den historiske posisjonen som landets største parti. På meningsmålingene var partiet fullmobilisert før sommeren, mens regjeringspartiene hadde svært mange usikre tidligere velgere igjen å overbevise.

Da satte Erna Solberg i gang Høyre-bussen. Både rent bokstavelig, da andre dro på ferie satte hun seg i buss og kjørte land og strand rundt for å drive valgkamp. Høyre satte også i metaforisk forstand bussen i gang, de visste at de måtte vinne den lange valgkampen for å beholde dem som sa de skulle stemme Høyre og for å unngå å miste for mange velgere når motstanderne kom tilbake fra ferie og satte innspurten i gang. Historisk har Arbeiderpartiets berømte valgkampmaskineri sikret viktige prosentpoeng de siste ukene før valget, og også denne gang har Høyres store forsprang på målingene minket de siste ukene.

I skrivende stund er ikke opptellingen ferdig og utfallet i storbyene er ikke endelig avgjort. Det ser ut til at Høyre overtar makta i Oslo og Stavanger, to svært viktige byer symbolsk. Selv om Ap kanskje beholder ordføreren i Trondheim, er det Høyre som blir største parti også der. Det er et jordskjelv i en sosialdemokratisk bastion der maktarrogansen er blitt så stor etter 20 år med Rita Ottervik som ordfører at Ap-folk for et år siden sa på fest at de trodde de kunne gå til valg med hvem som helst på topp og vinne. I Bergen har ingen av byrådsalternativene flertall og forhandlingene med MDG, Senterpartiet, INP, Bergenslisten og Pensjonistpartiet kan bli grisete.

Valgresultatet er et jordskjelv og oppvasken i Arbeiderpartiet er allerede i gang. Det er festen hos Høyre også. Denne natta på Høyres hus går rett inn i historiebøkene. Dette er nemlig ikke bare en høyrebølge, det er en hundreårsflom.

Akkurat nå ankommer Erna Solberg Høyres hus. Allsangen runger gjennom gangene. Dette er en fest de som er her aldri vil glemme.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer