KOMMENTARER

Spillet om Hviterussland

En folkefiende, 3. akt

Da den hviterussiske diktatoren Aleksandr Lukasjenko denne uka møtte Vladimir Putin, ble det for alvor klart at Lukasjenko må selge sitt land bit for bit, for å redde sitt eget skinn. Men skinnet reddes bare midlertidig. Det er snart teppefall for Aleksandr Lukasjenko, skriver Morten Strand.

TEGNING: Finn Graff.
TEGNING: Finn Graff. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Hvor mye koster ei skarve politisk redningsbøye? Bytteforholdet i den øst-slaviske verden er denne uka et lån på 1,5 milliarder dollar, mot å tillate en gradvis integrering i en større og sultnere stat. Neste uke - og de nærmeste månedene - kan markedsprisen for politisk overlevelse endre seg, og betingelsene for Hviterussland bli enda mer ufordelaktige.

Det handler om Aleksandr Lukasjenko som mandag denne uka møtte Vladimir Putin i Sotsji ved svartehavskysten. Scenen var satt med TV-bilder som viste en Putin som kjedet seg over å måtte bruke tid på taperen Lukasjenko, som ikke klarer å holde orden i eget hus, og må ha Russlands hjelp for ikke å bli spist opp av de mer enn 100 000 demonstrantene som hver søndag i sju uker har bølget gjennom hovedstaden Minsk. For etter valgfusket 9. august har ikke Hviterussland vært til å kjenne igjen. Derfor var Putins kroppsspråk denne uka nedlatende, mens Lukasjenkos var logrende. Bildene fra Sotsji fortalte denne historien:

Lukasjenko får et lån på 1,5 milliarder dollar for å berge statsfinansene etter at store demonstrasjoner over hele landet har kostet staten dyrt. Det meste av næringslivet er fortsatt på statlige hender i den mest sovjetiske av de tidligere sovjet-republikkene. Lukasjenko fikk Putins støtte til konstitusjonelle reformer, en tanke som demonstrantene i gatene bare fnyser av fordi ingen har noen tro på at diktatoren vil gå med på virkelige reformer. Og det militære samarbeidet intensiveres, med den første av en serie felles militærøvelser, som etter planen begynner mandag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer