LEDER

Vaksine:

En fornuftig strategi

Færrest mulig døde er Norges mål.

TYDELIG: Helseminister Bent Høie var krystallklar da han la fram regjeringens prioritering. Fordelen er at den ikke rangerer grupper etter verdi for samfunnet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
TYDELIG: Helseminister Bent Høie var krystallklar da han la fram regjeringens prioritering. Fordelen er at den ikke rangerer grupper etter verdi for samfunnet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Se mer
påvist smittet 59 900 +431
innlagt 125 +1
døde 543 +18
påvist smittet 96 900 000+694.1K
døde 2 070 000 +17.5K
Se mer

I ytterste konsekvens er regjeringens beslutning en prioritert liste over hvem som skal få leve og hvem som kan dø. Det finnes ingen kur mot covid-19, men nå kommer snart vaksinene. Når de blir godkjente, skal vaksineringen begynne umiddelbart. Forhåpentligvis skjer det allerede like over nyttår. Det er en politisk beslutning hvem som skal få vaksiner først. Regjeringen lener seg tungt på de faglige rådene fra Folkehelseinstituttet (FHI) i sin plan for fordeling av de etterlengtede dosene. Det er beroligende for et valg der de etiske dilemmaene står i kø.

Helseminister Bent Høie var krystallklar da han la fram regjeringens prioritering: Færrest mulig døde er Norges mål. I så stor grad som mulig skal vaksinene brukes for å beskytte liv og helse. Derfor skal de mest utsatte prioriteres først. Når vaksinen kommer skal den aller først gå til de eldste blant oss og dem som er i andre risikogrupper. Det er en fornuftig strategi.

Dilemmaene er mange og vanskelige. Helsepersonell står i førstelinja med stor fare for smitte og de skal beskytte oss andre når vi blir syke. Folk i områder med høyt smittenivå er mer utsatt for smitte enn dem som bor steder der ingen er smittet. En middelaldrende mann med underliggende sykdom risikerer flere tapte leveår enn faren sin. Ingen av disse står nå foran kongen eller tante Olga på sykehjem i køen. Logikken er klar: Dødeligheten ved coronasmitte øker voldsomt med alder, drastisk mye mer enn andre faktorer.

Fordelen med denne prioriteringen er at den ikke rangerer grupper etter verdi for samfunnet. Regjeringen vil prioritere dem som er mest utsatt for alvorlig sykdom og død, ikke etter antall mulige leveår eller hva slags yrke man har. De som trenger det mest får vaksinen først.

Debatten må likevel fortsette. Prioriteringen kan bli endret hvis smittenivået endrer seg eller vi får ny informasjon om hvordan vaksinen virker. Hvis smitten i samfunnet øker, vil helsepersonell prioriteres høyere. Ny informasjon kan for eksempel være at vaksinen også hindrer mottakeren i å være bærer av smitte. Også da er det naturlig at helsepersonell vaksineres først. Geografisk fordeling er et alternativ ved store lokale utbrudd.

Så langt er det usikkert når vaksinen kommer, hvor mange doser som kommer og hvor mange ulike vaksiner som kommer når. Den tette dialogen mellom nasjonale helsemyndigheter, det medisinske etiske miljøet og politisk ledelse må fortsette i tida framover.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer