KOMMENTARER

Johnny Depp og Amber Heard:

En gjørme av vold og sjalusi

Dommeren har sagt at The Sun hadde sine ord i behold da de kalte filmstjernen Johnny Depp for en «konebanker». Men heller ikke ekskona Amber Heard kommer godt ut av rettssaken i London.

LYKKELIGERE TIDER: Skuespillerne Johnny Depp og Amber Heard under filmfestivalen i Venezia i 2015. Nå har Depp tapt rettssaken sin mot The Sun, etter at tabloidavisen kalte ham konebanker på trykk. Foto: Scanpix / REUTERS / Stefano Rellandini
LYKKELIGERE TIDER: Skuespillerne Johnny Depp og Amber Heard under filmfestivalen i Venezia i 2015. Nå har Depp tapt rettssaken sin mot The Sun, etter at tabloidavisen kalte ham konebanker på trykk. Foto: Scanpix / REUTERS / Stefano Rellandini Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det var et eventyr eller en klisjé, alt etter hvor du sto: Johnny Depp, en gang følsomme filmjenters foretrukne førsteelsker, han med den lange luggen og de sjelfulle øynene, giftet seg med Amber Heard, modell og skuespiller. Han var blitt en lett falmet veteran på 51, kjent for å lene seg stadig mer på eksentriske roller fulle av tics og triks, og for å møte opp med stivt blikk, klirrende smykker og lenker på den røde løperen, hun en duggfrisk Coachella-gjenger i tyveårene.

Ekteskapet varte i mindre enn to år, og skilsmissen er fremdeles en rykende branntomt av rettssaker og beskyldninger. I dag, 2. november, ble det kjent at Depp tapte rettssaken sin mot den britiske tabloidavisen The Sun i London. Depp hadde saksøkt avisen for ærekrenkelser, etter at de hadde trykket en sak basert på Heards anklager om at han hadde vært voldelig mot henne ved fjorten anledninger mens de var gift. Depp hevder hardnakket at han aldri har slått noen kvinne, men dommeren fant at The Sun i tolv av de fjorten tilfellene hadde sine ord i behold.

Historiene om vold i ekteskapet hadde kommet sildrende lenge. I 2016 ba Amber Heard om skilsmisse, og et besøksforbud mot ektemannen, begrunnet med at han hadde vært voldelig. Snart kom videoene hun hadde tatt opp i smug, av Depp som hadde raserianfall og slamret med skapdører, og bilder av henne selv med sår og skrammer. Depps leir mobiliserte raskt, og uttalelser ble lekket til mediene om at Heard var en lystløgner som bare var ute etter penger.

Etter hvert endte saken i et forlik, der Heard mottok syv millioner dollar fra Depp, og straks ga dem videre til veldedighet. Men så skrev Heard en kronikk i The Washington Post der hun beskrev sin egen erfaring med vold i nære relasjoner. Hun nevnte ikke Depp, men eksmannen reagerte raskt med et søksmål for ærekrenkelser. Da britiske The Sun deretter kalte Depp for en «konebanker» på trykk, kom det straks et lignende søksmål. Det er strengere lover mot ærekrenkelse i Storbritannia enn i USA, og Depp håpet kanskje å få med seg en dom som ville hjelpe ham i den kommende amerikanske rettssaken. Det feilet i så fall spektakulært.

Dommeren trodde Amber Heard i nær sagt alt hun sa. Hun har også styrket sin egen troverdighet ved å gi alle pengene fra Depp videre, og påpeke at det faktum at de ikke hadde noen ektepakt gjorde at det ikke ville være noen grunn for henne til å gjøre seg selv til offer — hun ville uansett hatt rett på en bestemt andel av pengene.

Likevel kommer heller ikke hun bare godt ut av spetakkelet. I uke etter uke har det kommet historier om et dysfunksjonelt ekteskap preget av voldsomme krangler og giftige meldinger. Forsvaret har hele tiden holdt fast ved at Heard selv er den eneste kilden til alle hendelsene så nær som én, mens de har flere vitner på at hun oppførte seg uakseptabelt. Folk som har jobbet for paret har fortalt at Heard også var voldsom, at hun kunne rope og skjelle og kaste gjenstander etter ektemannen, og hun har måttet medgi at hun selv også har tydd til fysisk vold. For Depps del har rettssaken blitt en ny katalog over alkoholproblemene, narkotikaproblemene og det økonomiske uføret han har vært i i mange år. Den har også brakt frem historier om at han skal ha vært sjalu på Heards mannlige motspillere, og ikke ville at hun skulle spille inn nakenscener. Heard har også fortalt i vitneboksen at han truet med å drepe henne.

Det har tidvis vært et bittert melodrama der mer enn én tilskuer har spurt om dette var noen god bruk av skattebetalernes penger. Samtidig har Depps fans holdt stand, og tatt imot ham utenfor rettssalen med blomster og ropte forsikringer om at «vi elsker deg».

Det var mulig å tenke seg negative utfall samme hvilken konklusjon retten hadde landet på. Dersom Depp hadde vunnet, ville bekymringen være for at det ville bli vanskeligere for kvinner som hadde vært i voldelige ekteskap å kunne fortelle sin historie. Når det nå gikk som det gikk, er det også grunn til å spørre om dette ikke gir de fra før blodtørstige britiske mediene grønt lys i å gå enda lenger i sin jakt på ødeleggende historier om kjente mennesker.

Kanskje var det heldig for både Depp og Heard at rettssaken fant sted under en global pandemi, da det var andre saker som fikk de største overskriftene, og i en tid da kjendisuniverset er mer splintret og fragmentert enn før og det skal litt til for at én eller to av dem kan legge beslag på verdens oppmerksomhet. De som har fulgt med, har fått sett en ulykkelig historie utspille seg som er blitt en saga om hvor mye skade som kan gjøres i et forhold som begynte med en forelskelse.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer