Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

En Gong for So What!

En liten klubb med plass til 300 i en mørk kjeller, innerst i et smug i Oslo sentrum, feirer sjuårsjubileum i disse dager. Eller bursdag, som det vel egentlig heter. Det er uansett all grunn til å feire.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • So What! har utviklet seg fra å være en såkalt independentklubb, et sted for artister og band som opererer på egen hånd eller på siden av de store plategigantene, til også å omfatte plateselskapet Racing Junior, Øyafestivalen, platebutikken So Real og et vellykket Zoom -konsept som gir ukjente band en sjanse til å turnere sammen med andre band.
  • Hemmeligheten til Claes Olsen og de andre ildsjelene på So What! er god teft, øre for god musikk og en vilje til å satse på artister de selv har tro på. Derfor kunne noen av oss oppleve Travis der lenge før de ble Spektrum-stjerner, derfor norgesdebuterte Håkan Hellström i kjeller'n, og derfor var jeg lykkelig til stede på en konsert med Ryan Adams mens han ennå var ung og håpefull - for å nevne noen få eksempler.

Det var også So What! som på kort tid solgte ut to konserter med britiske Gong seint i går og søndag, akkurat som Garage i Bergen skapte Gong-furore for halvannet år siden. De to klubbene har mye til felles, blant annet det faktum at ingen av dem i utgangspunktet virker spesielt egnet til konserter. Det er trangt og lavt under taket, og man ser ikke stort om man ikke albuer seg helt fram til scenen. Men det er definitivt rock'n'roll!

Og rocken kjenner ingen aldersgrenser. I 1966 startet Daevid Allan og kona Gilli Smyth bandet Gong, som hadde sin lille store periode midt på 70-tallet og siden har opparbeidet høy kultstatus. De har for lengst passert 60, men holder liv i myten om planeten Gong, befolket med gnomer og nisser og flygende tekanner. Både Allan og Smyth lager lyder mer enn de synger, og ikke er det spesielt reint heller. Men det er mindre interessant når Gong kreerer sin psykedeliske spacerock med elementer av frijazz. Som en halvgæren missing link mellom Pink Floyd, Frank Zappa, J.R.R. Tolkien og dagens housemusikk maler Gong sine skrudde musikalske bilder, iført rare kostymer, i noe som minner mer om en seanse, performance eller happening enn en vanlig konsert.

I kveld fortsetter den månedslange jubileumsfeiringen med amerikanske Thalia Zedek , og onsdag fyller norske Kaizers Orchestra opp klubben. So What! har skapt et unikt miljø rundt seg, og det er bare å slå noen slag på gongongen og rope høyt hurra, gratulerer med dagen og «gid den lenge, lenge, lenge leve må»

Hele Norges coronakart