Ny regjering

En grønn joker

Stortinget mener de må fargelegge en grå regjering, men Jonas Gahr Støre har plukket med seg noen fargestifter.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Publisert

En norsk regjering måles ikke på oppmøte på Slottsplassen når den kommer ut, men det var sjelden mange folk som hadde tatt turen denne solfylte høstdagen i oktober for å se den nye ledelsen i Norge samlet for første gang. Ekstra politioppbud og høynet sikkerhet vitnet om det blytunge bakteppet for innsettelsen av den nye regjeringen. Tidenes yngste justisminister, Emilie Enger Mehl (Sp), fikk en brutal start som statsråd. 28-åringen rakk knapt å få overrakt nøkkelkortet før hun måtte ta fatt på angrepet i Kongsberg, hvor fem mennesker er drept.

NY STATSMINISTER: Erna Solberg overrekker nøkkelen til Statsministerkontoret videre til Jonas Gahr Støre. Vis mer

Jonas Gahr Støre hadde likevel grunn til å smile. Mens regjeringens Hurdal-plattform ble karakterisert som grå og konturløs, mer preget av reversering enn nye løsninger, hadde den nye regjeringen mer spenst og tilløp til fornying. Den er ung, tross at sjefen selv drar opp gjennomsnittsalderen til 46 år. Ti år etter terrorangrepet 22. juli, er to overlevende fra den såkalte Utøya-generasjonen for første gang representert i regjering, Tonje Brenna og Jan Chr. Vestre, henholdsvis som utdannings- og næringsminister. Det er et symboltungt generasjonsskifte.

Det er for første gang et flertall kvinner i regjering, en begivenhet som knapt ble gjort et nummer av, men som likevel tar plass i historiebøkene. Støres gamle politiske mentor, Gro Harlem Brundtland, ledet den første såkalte kvinneregjeringen på 1980-tallet. Nå har han overgått henne i hvert fall på det punktet. I tillegg lyktes Støre i å overraske. Først det siste døgnet klarte pressen å få kabalen til å gå opp.

Den siste jokeren som falt på plass, var Jan Chr. Vestre som på flere måter representerer det mange savnet i Hurdal-plattformen. Han var lenge ansett som et supertalent i Ap, men for ti år siden, bare 25 år gammel, trakk han seg fra politikken for å overta familiebedriften, møbelprodusenten Vestre, da faren fikk kreft. Vestres utemøbler har blitt en internasjonal sensasjon under hans lederskap. Du finner benkene rundt omkring i hele Norge, men også på Times Square og i europeiske storbyer. Han er kompromissløst opptatt av bærekraft og grønn omstilling, og bedriften gir bort ti prosent av overskuddet til ulike bærekraftsprosjekter.

«Jeg mener veldig sterkt at alle kan redde verden litt. Mange mener jeg er naiv, men hvis alle bedrifter i Norge hadde gjort som oss, ville det tilsvart hele det norske bistandsbudsjettet to ganger,» sa han i et intervju med Teknisk Ukeblad tidligere i år.

En grønn, idealistisk og internasjonalt orientert statsråd som tenker det umulige og får det til, er ikke det dummeste denne regjeringen kan holde seg med. Ingen kan beskylde ham for å være en urealistisk drømmer. Det skal likevel bli spennende å se hvordan han kan samarbeide med kolleger som kaller venstresidens klimapolitikk moraliserende og utopisk. Jonas Gahr Støre er en av hans største fans og hadde ham øverst på blokka da kabalen skulle legges. At han til slutt sa ja, kan sette etterlengtet farge på et grått prosjekt. Men de enorme forventningene han vekker på venstresiden, må han nok dempe.

NYE FJES: Jonas Gahr Støres nye regjering er sprekere enn regjeringsplattformen. Klarer de å sette farge på grå politikk? Den nye regjeringen med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), finansminister Trygve Magnus Slagsvold Vedum (Sp), arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap), forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp), fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap), utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim (Sp), klima- og miljøvernminister Espen Barth Eide (Ap), barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp), kommunalminister Bjørn Aril Gram (Sp), samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap), olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap), kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap), næringsminister Jan Christian Vestre (Ap), kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap), justisminister Emilie Enger Mehl (Sp), forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp), helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap), landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) og utenriksminister Anniken Scharning Huitfeldt (Ap) på Slottsplassen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
NYE FJES: Jonas Gahr Støres nye regjering er sprekere enn regjeringsplattformen. Klarer de å sette farge på grå politikk? Den nye regjeringen med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), finansminister Trygve Magnus Slagsvold Vedum (Sp), arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap), forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp), fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap), utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim (Sp), klima- og miljøvernminister Espen Barth Eide (Ap), barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp), kommunalminister Bjørn Aril Gram (Sp), samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap), olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap), kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap), næringsminister Jan Christian Vestre (Ap), kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap), justisminister Emilie Enger Mehl (Sp), forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp), helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap), landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) og utenriksminister Anniken Scharning Huitfeldt (Ap) på Slottsplassen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Senterpartiets Emilie Enger Mehl må tåle å få oppmerksomhet både for sin unge alder og deltakelse i reality-TV-show. For seks år siden vant hun «Anno», i år droppet hun deler av valgkampen for å være med i «Kompani Lauritzen». Det er ikke nødvendigvis et handikap å like rampelyset i et parti som belønner synlighet, heller ikke at hedmarkingen i et intervju med Dagbladet tidligere i år sa hun ønsket å skyte all ulv i Norge. Men Mehl er i likhet med stadig flere politikere, utdannet jurist og får ansvar for en av de tyngste og tøffeste departementene. Sp kjempet for å få departementet som berører flere av deres fanesaker, og med Marit Arnstad i Stortinget, ble det partiets fremadstormende talent som fikk jobben. Det sier mye om partiets tillit til henne.

Det er langt på vei statsrådene som skal fylle og utforme den daglige politikken. Å være statsråd betyr å være en beslutningsmaskin med enorm makt. Selv om de er omgitt av regjeringskollegiet og et stort korps av statssekretærer og rådgivere, har de rom til å sette sitt eget stempel på politikken. I hvilken grad illustreres gjerne best av når de mislykkes. Eksemplene var flere i den forrige regjeringen, ikke minst på justisområdet.

Noen la skylda for det på Erna Solbergs romslige lederstil. Jonas Gahr Støre er mer opptatt av kontroll, men også han må la statsrådene svømme eller synke.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer