DEBATT

Fredsbevegelsen:

En grov forenkling

Det er ikke mangel på aktører som har begravd fredsbevegelsen de siste månedene. Sistemann ut er Dagbladets politiske redaktør Geir Ramnefjell.

UKRITISK: En majoritet av journalister har redusert den norske samfunnsdebatten rundt Norges møte med krigen i Ukraina til en konfliktlinje mellom de som er for NATO-medlemskap og de som er i mot. Som en representant for fredsbevegelsen skulle jeg heller gjerne se mer kritisk journalistikk, særlig overfor våre ledende politikere, rundt hvilke langsiktige konsekvenser politikken som nå føres kan ha nasjonalt og internasjonalt, skriver innsenderen. Her fra en demonstrasjon mot Russlands krigføring i Ukraina. Foto: Gerard Bottino / NTB
UKRITISK: En majoritet av journalister har redusert den norske samfunnsdebatten rundt Norges møte med krigen i Ukraina til en konfliktlinje mellom de som er for NATO-medlemskap og de som er i mot. Som en representant for fredsbevegelsen skulle jeg heller gjerne se mer kritisk journalistikk, særlig overfor våre ledende politikere, rundt hvilke langsiktige konsekvenser politikken som nå føres kan ha nasjonalt og internasjonalt, skriver innsenderen. Her fra en demonstrasjon mot Russlands krigføring i Ukraina. Foto: Gerard Bottino / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg reagerer sterkt på Ramnefjells påstand om at «etter tiår med fredsaktivisme er det bare konspirasjoner igjen».

Ramnefjell kommer med en lang rekke påstander som kjapt avslører liten kunnskap om hvilke forutsetninger fredsbevegelsen jobber under og mangel på reell nysgjerrighet for hva den organiserte fredsbevegelsen faktisk har gjort de siste åra.

Fredsbevegelsen er ikke det vi engang var. Narrativet om at vi spiser oss selv er derimot en grov forenkling. Nedbygging av fredsbevegelsen har vært styrt fra myndighetenes side, både økonomisk og politisk.

Betydelige endringer i norsk utenriks- og forsvarspolitikk, uten nevneverdig kunnskapsbasert kritisk samfunnsdebatt og synkende tillit til sivilsamfunnet, gjør det svært krevende å starte debatt om utenriks- og forsvarspolitikk.

Det virker som norske mediehus har liten selvinnsikt i å forstå omfanget av både egen og politikeres definisjonsmakt.

Et sentralt poeng i Ramnefjells kommentar er den statlig støtten til sivilsamfunnsorganisasjoner som jobber med fredspolitiske spørsmål. Norges Fredsråd er en paraplyorganisasjon for 18 organisasjoner, har ingen fast driftsstøtte, og medlemskontingenten er satt lavt for å ta hensyn til at brorparten av våre medlemsorganisasjoner er små og drevet på frivillig basis.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer