DEBATT

Ytringsfrihet:

En hatefull hobby

Etter de siste erfaringene med Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) i norske byer bør vi vurdere grundig om denne type arrangement hører inn under politiske ytringer.

SJIKANE: SIANs opplegg er ikke det vanlige folk vil kalle politiske ytringer eller religionskritikk, men noe de fleste vil mene er ren hat og sjikane, skriver artikkelforfatteren. Her holder SIAN demonstrasjon ved Furuset senter i Oslo tidligere i år. Foto: Torstein Bøe / NTB
SJIKANE: SIANs opplegg er ikke det vanlige folk vil kalle politiske ytringer eller religionskritikk, men noe de fleste vil mene er ren hat og sjikane, skriver artikkelforfatteren. Her holder SIAN demonstrasjon ved Furuset senter i Oslo tidligere i år. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Robin Kåss. Foto: Anita Arntzen
Robin Kåss. Foto: Anita Arntzen Vis mer

Dagbladets leder, og en rekke andre samfunnsdebattanter, har idiotforklart at porsgrunnspolitikerne (utenom FrP) har satt spørsmålstegn ved hvordan SIAN kan reise rundt fra kommune til kommune og påføre lokalsamfunnene store ulemper og kostnader.

STORE STYRKER: Politiet hadde forberedt seg godt for å håndtere eventuelle uroligheter i forbindelse med SIANs planlagte demonstrasjon i Sandvika 24. april. Rundt ti personer ble fraktet til arresten for ordensforstyrrelser. Video: Lars Eivind Bones. Reporter: Ralf Lofstad Vis mer

SIANs opplegg er ikke det vanlige folk vil kalle politiske ytringer eller religionskritikk, men noe de fleste vil mene er ren hat og sjikane. Invitasjonen til arrangementet i Porsgrunn var illustrert med en tegning av en muslimsk mann som hadde sex med en sau, og det øvrige «budskapet» de delte med byen vår var på tilsvarende saklighetsnivå.

Det kan godt være at Dagbladets leder har en korrekt analyse av gjeldende rett, men jeg mener det må gå an å si at nok er nok. Når disse om lag fire personene fra SIAN kom på besøk til vår kommune så måtte kinoen stenges, familieforestilling på kulturhuset avlyses, 80-årsfest utsettes og kommunen måtte bruke av budsjetter som skulle gått til sykehjem og skoler.

Alt dette for å tilrettelegge for at SIAN kunne sjikanere innbyggerne våre innenfor trygge rammer. Vi brukte også mye tid på å oppfordre motstandere av SIAN til å holde seg unna. Heldigvis var det så godt som ingen som møtte opp, og porsgrunnsfolk holdt roen tross alle provokasjoner.

Hver gang denne minigruppen besøker en norsk by koster det deg og meg trolig opp mot to millioner kroner av skattepengene til stat og kommune. Porsgrunn formannskap oppfordret derfor SIAN til å dekke en liten del av disse kostnadene selv. Vi mener også det burde være større mulighet til å regulere hvordan noen få til de grader kan ødelegge for så mange.

Jeg skjønner at de som kritiserer formannskapets standpunkt ikke gjør det fordi de støtter SIAN, men fordi de ønsker å forsvare ytringsfriheten mest mulig. Jeg skal være første til å innrømme at grensedragningene ikke er enkle, men slike vurderinger gjøres allerede i dag. Hvis ytringene defineres som kultur så må man f.eks betale for sikkerheten selv, og hvis man søker om en politisk demonstrasjon som kan skape ekstra utfordringer så kan man allerede i dag få beskjed om å gjøre endringer i valg av både sted eller tid.

Jeg mener at man etter de siste erfaringene med SIAN i norske byer bør vurdere grundig om denne type arrangement hører inn under politiske ytringer. Hvis de fortsatt skal defineres som politiske ytringer, så bør man likevel kunne finne steder hvor disse fire personene kan holde på uten at halve byen må stenges ned.

Politikk er å veie ulike hensyn opp mot hverandre. Ytringsfrihet er helt sentralt i demokratiet. Samtidig er også vern om minoriteter og folkevalgt kontroll med bruk av fellesskapets midler en del av et sterkt demokrati. Jeg har ikke fasitsvaret, men jeg mener det er en oppgave for demokratiet å diskutere seriøst hvor mye penger vi skal fortsette å bruke på at en håndfull personer skal reise fra by til by med sin hatefulle hobby.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer