LEDER

Anders Behring Breivik saksøker staten:

En helt nødvendig rettssak

Rettsstatens prinsipper skal overleve også denne terroristen.

SKIEN 2017: Forrige gang terroristen saksøkte staten for soningsforholdene, slo Borgarting lagmannsrett fast at de ikke var uforholdsmessig belastende. Bildet viser Breivik bli ført inn i retten den gang. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKIEN 2017: Forrige gang terroristen saksøkte staten for soningsforholdene, slo Borgarting lagmannsrett fast at de ikke var uforholdsmessig belastende. Bildet viser Breivik bli ført inn i retten den gang. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Anders Behring Breivik vil igjen bli synlig i mediebildet. Terroristen, som nå kaller seg Fjotolf Hansen, saksøker staten for soningsforholdene. Rettssaken vil vare i fem dager og finne sted i gymsalen i Ringerike fengsel, på grunn av behovet for streng sikkerhet. Det er også den viktigste forklaringen på soningsforholdene terroristen soner under.

Støttegruppa etter 22. juli-terroren har før rettssaken vært i dialog med retten, blant annet i forkant av beslutningen om at Breiviks forklaring ikke skal kringkastes. Også fra tidligere rettsrunder vet vi at mange av de overlevende og etterlatte opplever retraumatisering og tunge stunder hver gang terroristen får sette dagsorden.

En rettssak er likevel helt nødvendig. I den liberale rettsstaten skal alle borgere være like for loven. Breivik må derfor ha de samme muligheter til å prøve sin sak som alle andre fanger.

Særlig når staten bruker sterke tvangsmidler, er muligheten til å kontrollere disse viktig. At også terrorister har denne muligheten, er et bevis på at rettsstaten virker.

Breivik er et særlig tilfelle. Helt siden 22. juli 2011 har han i praksis sittet isolert fra andre mennesker, dog i ulike fengsler. Han er også underlagt streng kommunikasjonskontroll og får ikke brevveksle fritt med meningsfeller. Fengselet har bygget en egen avdeling for ham, slik at han kan trene, se på TV og lage mat i et langt større område enn andre fanger tilbys.

Forrige gang Breivik saksøkte staten for soningsforholdene, slo retten fast at forholdene fram til 2017 ikke var uforholdsmessig belastende. Hans advokat Øystein Storrvik vil trekke fram at selv om Høyesterett den gang avviste en anke, skrev utvalget at seks års isolasjon var «ekstremt lenge», og at det skulle «atskillig til for å kunne rettferdiggjøre dette under EMK artikkel 3». Nå har Breivik sittet isolert dobbelt så lenge.

Staten vil de neste dagene hevde at forholdene heller ikke i dag bryter Breiviks rettigheter, at terroristen er lite mottakelig for rehabiliterende arbeid, og at det derfor er vanskelig å se for seg større lettelser i soningsforholdene.

Uavhengig av utfallet av denne rettssaken vil det komme nye. Breivik har rett til å få prøvd soningsforholdene med jevne mellomrom, og han har også rett til å begjære seg selv løslatt. Enhver slik runde oppleves ubehagelig for mange. Det er likevel ingen vei utenom. Rettsstatens prinsipper skal overleve også denne terroristen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn