DEBATT

Regjeringens klimaplan

En historisk flause

Klimaminister Sveinung Rotevatn skryter ofte av at regjeringen gjennomfører «et historisk taktskifte» i klimapolitikken. Men utslippene er sannsynligvis like høye nå som for 30 år siden.

KLIMAPLANEN: Regjeringens klimaplan viser seg å være bygget på helt feil premisser. Tiltakene er ikke i nærheten av nok til å nå Norges klimamål, skriver innsenderen. Foto: Berit Roald / NTB
KLIMAPLANEN: Regjeringens klimaplan viser seg å være bygget på helt feil premisser. Tiltakene er ikke i nærheten av nok til å nå Norges klimamål, skriver innsenderen. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det har ikke manglet på store ord når klimaminister Sveinung Rotevatn har snakket om regjeringens klimapolitikk de siste årene. Mantraet har vært at utslippene går ned og at regjeringen er i gang med et historisk taktskifte i klimapolitikken.

Men nå viser det seg at norske utslipp sannsynligvis er like høye nå som i 1990 – altså for mer enn 30 år siden. I tillegg kan det se ut som at regjeringen vil bryte sitt eget klimamål for 2020.

Det regjeringen holder på med, er altså ikke et historisk taktskifte, men en historisk flause.

Etter åtte år i regjering, la Erna Solberg denne våren endelig fram en plan for hvordan de har tenkt å kutte utslipp de neste ti årene. Den kom etter regjeringens aller siste statsbudsjett før et stortingsvalg, sånn at regjeringen ikke hadde noen penger å avse til løftene i meldingen.

Så tok regjeringen ingen initiativ til å få med de andre partiene i Stortinget på en enighet om planen. Resultatet ble derfor at det eneste det er enighet om, er et mål om at det skal være dyrere å forurense om ti år, men ingen forpliktende plan for hvordan vi skal komme oss dit. Dermed er det stor sannsynlighet for at det hele feiler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer