DEBATT

Diabetes:

En høy pris å betale

Hvis vi har politikere som ikke er i stand til eller ikke våger å utfordre fagfolkene, har vi overlatt det politiske ansvaret for helsepolitikken til fagfolkene. Det vil koste den norske befolkning dyrt.

DRAMATISK: Det er en dramatisk økning av personer med diabetes type 2. Antall brukere av diabetesmedisiner er doblet fra 2004 til 2020, og halvparten av økningen er i løpet av regjeringen Solbergs tid., skriver Erik Hexeberg. Foto: Caroline Roka
DRAMATISK: Det er en dramatisk økning av personer med diabetes type 2. Antall brukere av diabetesmedisiner er doblet fra 2004 til 2020, og halvparten av økningen er i løpet av regjeringen Solbergs tid., skriver Erik Hexeberg. Foto: Caroline Roka Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Nasjonal diabetesplan anbefaler i realiteten sukker til de som har sukkersyke – konsekvensen er en dobling av nye brukere av diabetesmedisin på tre år.

Dagbladet refererer fra Arendalsuken 17. august med oppslaget: Slår alarm om folkesykdom. Det er en dramatisk økning av personer med diabetes type 2. Antall brukere av diabetesmedisiner er doblet fra 2004 til 2020, og halvparten av økningen er i løpet av regjeringen Solbergs tid. Regjeringen har laget en Nasjonal Diabetesplan for 2017 til 2021.

Netto nye personer som brukte diabetesmedisiner i 2020 var 13.500 og dobbelt så høyt som i 2016, året før planen ble iverksatt.

Det er ikke så rart når vi ser kostrådene i planen: «Ved diabetes anbefales hovedsakelig et plantebasert kosthold med grønnsaker, frukt, belgvekster, fullkornsprodukter og begrenset inntak av mettet fett, sukker, rødt kjøtt og salt».

Plantebasert kosthold er i all hovedsak rikt på karbohydrater og inneholder lite fett. Selv for grønnsaker, som inneholder lite karbohydrater per vektenhet, kommer det meste av energien fra karbohydrater. For frukt utgjør karbohydrater i all hovedsak mer enn 80 prosent av energien, i belgvekster omtrent 50 prosent og i grove kornproduktene mer enn 60 prosent. Karbohydrater er kjeder av druesukkermolekyler og blir til sukker i tarmene. Det øker blodsukkeret.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer