DEBATT

Lønnsoppgjør og streik

En katastrofe for lærerne

Det finnes gode grunner til å hevde at Kommunenes Sentralforbund (KS) har vært en sammenhengende katastrofe for lærergruppene.

Sjefforhandler Tor Arne Gangsø i KS er ingen politiker, noe som sannsynligvis var grunnen til at han ikke klarte å parere Fredrik Solvangs kritiske spørsmål glatt nok i NRKs debattprogram 27. mai, skriver artikkelforfatteren. Her fra åpningsmøtet i årets lønnsoppgjør i kommunesektoren. Foto: Terje Pedersen / NTB
Sjefforhandler Tor Arne Gangsø i KS er ingen politiker, noe som sannsynligvis var grunnen til at han ikke klarte å parere Fredrik Solvangs kritiske spørsmål glatt nok i NRKs debattprogram 27. mai, skriver artikkelforfatteren. Her fra åpningsmøtet i årets lønnsoppgjør i kommunesektoren. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det var flere grunner til at det lyste frustrasjon og oppgitthet av Unios sjefforhandler Steffen Handal da han kommenterte avslutningen av streiken. En årsak var en uvanlig svak opptreden av arbeidsministeren, som la seg flat for den tynneste begrunnelse for tvungen lønnsnemnd det er mulig å grave fram. En annen var at svakhetene i forhandlingsmodellen levde opp til alle dystre forhåndstips. Men den viktigste årsaken var motparten.

Sjefforhandler Tor Arne Gangsø i KS er ingen politiker, noe som sannsynligvis var grunnen til at han ikke klarte å parere Fredrik Solvangs kritiske spørsmål glatt nok i NRKs debattprogram 27. mai. Resultatet var at norske lærere fikk et usminket og ærlig bilde av hvilke planer KS har for dem, og hvilken holdning KS har til yrkesgruppen. Fremtiden blir ikke lys.

Lærerne har hatt et anstrengt forhold til KS siden organisasjonen overtok forhandlingsansvaret i 2004. Det er imidlertid flere årsaker til at forholdet nå synes å være verre enn noensinne. For det første gjelder det lærernes lønnsutvikling under KS-regimet. På grunn av at partene har hatt helt forskjellig virkelighetsoppfatning på dette området, ble det etter mellomoppgjøret i 2019 nedsatt et partssammensatt utvalg for å belyse temaet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer