KOMMENTARER

Riksrettssaken mot Trump

En knusende dom

Donald Trump ble frikjent i riksrettssaken mot ham. Likevel er dommen knusende, både for ham og for det republikanske partiet, skriver Morten Strand.

EN FALLITT: Republikanernes viktigste tillitsvalgte Mitch McConnell har klar tale, men uklar tenking. Foto: AP / NTB
EN FALLITT: Republikanernes viktigste tillitsvalgte Mitch McConnell har klar tale, men uklar tenking. Foto: AP / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Å vinne har alltid vært Donald Trumps viktigste dop og det sentrale i hans darwinistiske verdensbilde. Å vinne for enhver pris, også hvis prisen er den forbryterske stormingen av Kongressen 6. januar for å omgjøre et demokratisk valgresultat. Men seieren i den andre riksrett-saken mot ham lørdag var en Pyrrhos- seier, altså en seier som stinker, en seier som i prinsippet koster mer enn den smaker. Men som selvsagt likevel er bedre enn et blankt nederlag.

Erkjennelsen av «seierens» begrensede verdi ser vi i den nedtonede feiringen. Da Trump ble frikjent i den første riksrett-saken for et år siden feiret han med triumferende å holde førstesida av «fiende-avisa» New York Times i været, og vise fram tittelen «Frikjent». Denne gangen begrenser feiringen seg til sutringen om at han er USAs mest forfulgte mann, og utsatt for en heksejakt.

Men vi må til andre kilder enn Donald Trump for å forstå alvoret i situasjonen nå. Og hvem egner seg bedre enn den alltid alvorstyngede fremste republikanske tillitsmannen i Senatet, Mitch McConnell, mannen som har støttet Trump hele tida under hans ville ritt som USAs 45. president. McConnell stemte «ikke skyldig», med begrunnelsen at Trump ikke lenger er USAs president. Men han hadde ellers dette å si om saken:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer