DEBATT

Arbeidslivet:

En lang ørkenvandring

Jonas, du har lovet å utjevne forskjellene. Det er en kjensgjerning at innvandreres møte med norsk arbeidsliv ofte blir en lang ørkenvandring fram mot det å bli gitt en sjanse. Vi må forskjellsbehandlingen til livs.

VÅR TUR: Arbeiderpartiet vant valget og nå gleder vi oss også til å se Jonas Gahr Støre gi 100 prosent for å gi alle like karrieremuligheter på arbeidsplassen, skriver kronikkforfatterne. Foto: Berit Roald / NTB
VÅR TUR: Arbeiderpartiet vant valget og nå gleder vi oss også til å se Jonas Gahr Støre gi 100 prosent for å gi alle like karrieremuligheter på arbeidsplassen, skriver kronikkforfatterne. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Vi som daglig jobber med å høvle ned terskelen for alle med minoritetsbakgrunn har et godt råd til hvor du, Jonas, kan begynne jobben.

KRITIKK: Statsminister Erna Solberg kom i sin tale til FNs hovedforsamling med kritikk blant annet rettet mot Venezuela. Video: AP Vis mer

30 prosent av minoritetskvinner føler de blir diskriminert i arbeidslivet, og 22 prosent av menn med minoritetsbakgrunn svarer det samme, i en fersk undersøkelse fra Equality Check, publisert nå i september. Hvor er handlingsplanen for å utjevne også denne forskjellen?

Det er en kjensgjerning at innvandreres møter med norsk arbeidsliv ofte blir en lang ørkenvandring fram mot det å bli gitt en sjanse. Det er også tydelige tall som understøtter dette.

I levekårsundersøkelser kommer det f.eks. fram at søkere med pakistanske navn har 25 prosent mindre sjanse for å innkalles til jobbintervju enn de med tradisjonelt norske navn.

Også barn av innvandrere forteller om diskriminering i undersøkelsene, og det bryter med forventningen man har om at det å være født og oppvokst i Norge gjør deg mindre utsatt for forskjellsbehandling. Her ligger det en jobb og venter, Jonas.

Frihet, likhet og solidaritet er Arbeiderpartiets valgspråk. På din 100-dagersplan over hvilke saker dere vil fremme forslag om i regjering, leter vi etter en handlingsplan for å gjøre noe med denne usikkerheten mange kjenner på. Vi som jobber med mangfold og inkludering hver dag, skal være de første til å innrømme at det ikke er én enkelt ting som kan vedtas, og så er alt i orden.

Vi vil likevel minne om at ditt parti tydelig sier: «Vi vil ha et samfunn basert på frihet, solidaritet og like muligheter for alle».

Vi leser at du vil styrke diskrimineringsombudet og nemnda. At du vil «jobbe for at offentlige virksomheter går foran» i sin rekruttering av ansatte med flerkulturell bakgrunn.

Skal den samme holdningen også gjelde for muligheten til å stige i gradene? Hvordan vil du at eksempelvis kvinner med minoritetsbakgrunn skal føle at de også her har like muligheter, når det gjelder å gjøre yrkeskarriere? Hvordan skal det private næringsliv få øye på deres kvalifikasjoner, dersom det bare handler om å få dem ansatt?

Vi jobber daglig med å veilede solid utdannede kvinner og menn som en gang har flyktet hit og fått opphold i Norge. Mange søker hundrevis av jobber og venter i mange år på å bli innkalt til sitt første intervju. En god del opplever at de ikke har like muligheter til å gjøre karriere når de først har fått en fot innenfor i arbeidslivet. Vi snakker med nordmenn med minoritetsbakgrunn som har liknende erfaringer med å føle seg diskriminert på jobben eller som jobbsøkere.

Undersøkelsen vi henviste til innledningsvis, utarbeidet av Equality Check og publisert i september, vitner om at norske arbeidsgivere enda har en lang vei å gå for å bekjempe opplevd diskriminering på arbeidsplassen.

Det handler ikke bare om å skattlegge de som tjener over 750.000. Det handler også om å gi alle, også de med en spennende og annerledes bakgrunn, muligheten til å nå både drømmene sine og konkurrere om attraktive stillinger. Fordi de har kompetansen og evnene til å gjøre karriere.

Jonas, vi har tro på deg. Du skal lede en koalisjonsregjering med gode krefter, med en uttalt sterk vilje til å utjevne forskjellene i samfunnet, og makt til å iverksette tiltakene som trengs.

I JobbAsker, Seetalent og Stormberg vet vi at det trengs handlingsplaner – og vilje til å måle effekten av tiltakene. Tiltak alene er lite verd, dersom man ikke kan måle effekten av dem. Det må også få konsekvenser dersom man ikke når målene.

Institusjonalisering av likestillingsarbeid og bekjempelse av diskriminering fører oss likevel bare til dørstokken. Vi må også snakke høyt om likeverd og mangfold, gjerne fra regjeringsnivå. I 2021 burde alle ledere i norske bedrifter ha øye for talent og kompetanse, uansett bakgrunn.

Så hvorfor er det fortsatt slik at de opplever seg diskriminert, de som har svart at de ikke føler at de har like muligheter? Er det bare en følelse? Hvorfor skal noen måtte stå med hjertet i halsen når de leverer inn sin søknad til den utlyste mellomlederstillingen?

Hvorfor skal man måtte engste seg for at hudfarge, kjønn og etnisitet står i veien for muligheten til å gi seg selv nye utfordringer? Vi må forskjellsbehandlingen til livs.

Vi trenger at du tar tak i dette på flere plan enn bare gjennom punkter på en liste og bevilgninger til ombud, nemnd og utvalg. Vi vet ikke nok om hva som skaper denne forskjellen, men vi vet veldig godt at den er der. Det er behov for en nasjonal holdningsdugnad.

Vi nekter å la disse forskjellene bli stuet ned i en skuff med ord til bruk bare i festtaler og i stillingsutlysninger. Ord som inkludering, mangfold og likestilling ligger i den samme skuffen, og kanskje er de brukt så mange ganger at du og vi er blitt immune mot oppropene.

Kjære Jonas, vi gleder oss til de første 100 dagene. Men vi gleder oss også til å se deg gi 100 prosent for å gi alle like karrieremuligheter på arbeidsplassen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer