KOMMENTARER

En langfinger fra Bertheussen

Tiltalte hadde en klar beskjed under aktoratets innledningsforedrag.

VESKE: På en tøyveske Laila Anita Bertheussen har med seg i rettssalen, ser det ut til at 55-åringen har fått trykket på en passasje fra en e-post politiadvokat Thomas Blom har sendt. Video: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det er et svært sjeldent syn: Tiltalte og fornærmede kom sammen til Oslo tinghus tirsdag morgen, og de vekslet intime blikk gjennom dagen i retten.

Tiltalen mot Laila Anita Bertheussen omfatter en lang rekke hendelser og flere grove lovbrudd. Angrep på demokratiet, trusler mot de høyeste statsinstitusjoner. Det dype alvoret ble understreket av at de to fornærmede i salen var statsråder da handlingene skjedde: Tidligere statsråd for samfunnssikkerhet Ingvil Smines Tybring-Gjedde og tidligere justisminister Tor Mikkel Wara.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Sistnevnte sitter i retten like bak sin tiltalte samboer. I pausene gikk han tett inntil henne inn på pauserommet, bærende på jakka hennes. Tybring-Gjedde sa etterpå at hun syntes hele saken var trist, og at det er derfor hun har bedt om et oppsiktsvekkende lavt beløp i erstatning: 5000 kroner som hun vil donere til Redningsselskapet.

Men den tiltalte er ingen slagen kvinne. Hun hadde på forhånd brukt sin rett til å nekte å bli avbildet i og på vei til eller fra retten. Men over skuldra bar hun ei veske som var imponerende offensiv. Veska kan leses som en langfinger til aktoratet og et forvarsel om forsvarets strategi. Den inneholder et langt sitat signert politiadvokat Thomas Blom:

«..... i den videresendte mail fra Bertheussen later det til at hun er i den villfarelse at hun må aktivt motbevise sin skyld. En ber forsvarer om å videreformidle at det er påtalemyndighetens oppgave å søke bevis for både skyld og uskyld og at det er påtalemyndigheten som bærer bevisbyrden».

STÅR BAK: PST mener Laila Anita Bertheussen (55) selv skrev står bak tilståelselsbrevet som ble sendt til forsvarer John Christian Elden på våren i fjor. Video: NRK Vis mer

Sitatet var hentet fra en e-post Blom sendte til forsvarer John Christian Elden. Slik minner Bertheussen om det mest grunnleggende prinsippet for rettssikkerhet: Hun er uskyldig inntil det motsatte er bevist. Det er ikke hun som skal bevise sin uskyld, det er påtalemyndigheten som skal bevise skyld – utover all rimelig tvil. Og politiet skal lete etter bevis både for skyld og for uskyld.

Aktors innledningsforedrag tyder da også på at politiet har gjort nettopp det. Statsadvokat Marit Formo var overraskende tydelig på at politiet ikke hadde noen mistanke til Bertheussen før den siste hendelsen i tiltalen, da familiens bil ble satt i brann. Men Formo varslet også omfattende bevisførsel, av et omfang og på et detaljnivå som, avhengig av hva politiet har funnet, kan virke overbevisende på retten. De neste ti ukene skal et tredvetalls vitner forklare seg, de fleste av dem faglige eksperter.

Vi skal høre tekniske undersøkelser av tusj funnet i kjeller og dreneringsrør på Røa, av flasker med bensin og tøyremsene som bandt dem til familiens bil. Politiets eksperter skal sammenlikne ulike typer hyssing og redegjøre for fingeravtrykksanalyser, håndskriftsanalyser og språkanalyser. Vi skal se tekniske spor fra alarm, iPad og tiltaltes telefon. Høre mer om medisinene som ble knust til hvitt pulver og brukt som trussel. Om frimerker, papirtyper og plastposer.

Aktoratet håper hyssingen og de andre trådene skal veves sammen til et bilde som virker like overbevisende for dommerne som det er for politiet selv.

Forsvaret og Bertheussen selv vil fortelle en helt annen historie. Onsdag starter hennes frie forklaring, og hun nekter all befatning med de kriminelle handlingene. Hun vil derfor trolig fortelle mer om hvordan stykket «Ways of Seeing» opplevdes for henne, og igjen sette teaterstykket i sammenheng med truslene. Bertheussen har ikke selv uttalt seg offentlig om saken etter Facebook-kommentarene hennes i den innledende fasen. Det blir derfor interessant å se hvordan hun framstår i retten. Hennes troverdighet kan avgjøre saken.

FANT URIN: Aktor Marit Formo redegjorde for trusselbrevene som de mener Laila Anita Bertheussen lagde og sendte selv til både seg selv og samboeren, og ekteparet Tybring-Gjedde i januar/februar 2019. Video: NRK Vis mer

Veskas bakside har vi ikke foto av, på grunn av bildeforbudet tiltalte har lagt ned. Den var nemlig bare synlig mens Bertheussen bar veska på kroppen. Bildet der kan leses som enda en langfinger – rettet mot pressen.

Denne siden av veska prydes nemlig av Bertheussens eget portrett, det samme bildet som er brukt utallige ganger i pressen før det nå har oppstått strid om rettighetene. Budskapet er krystallklart: Laila Anita Bertheussen er klar til kamp.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer