LEDER

Coronaviruset:

En litt for gjerrig krisepakke

Regjeringen risikerer å presse fram helt unødvendige konkurser.

NY PAKKE: Finansminister Jan Tore Sanner (H) la i dag fram regjeringens nye krisepakke. Foto: Jil Yngland / NTB
NY PAKKE: Finansminister Jan Tore Sanner (H) la i dag fram regjeringens nye krisepakke. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Finansminister Jan Tore Sanner sa det selv under åpningen av pressekonferansen om den nye krisepakka i dag: Da coronaen rammet landet i mars, var det tøft for mange bedrifter. Mange hadde da likevel litt å tære på økonomisk. Når coronaen nå rammer med ny kraft, har ikke bedriftene så mye å gå på.

Likevel strammer regjeringen og Jan Tore Sanner inn tiltakene nå i forhold til de som ble satt ut i livet i mars. Nedstengningen er ikke like total nå som da. For svært mange, som nær sagt hele servicenæringen og en rekke andre tjenesteytende næringer i hovedstaden, er nedstengningen likevel brutal, med blant annet full skjenkestopp. Regjeringen rekker ut armene for å hjelpe, men strekker dem ikke helt ut. Det er en hard beskjed å få for svært mange små og mellomstore bedrifter.

TILTAK: Regjeringen bevilger 17,8 milliarder kroner i corona-støtte. Video: NTB Scanpix Vis mer

Regjeringen har presentert en bred vifte med virkemidler og støttetiltak. To eksempler viser likevel hvordan de strammer inn nå i forhold til i vår.

Den nye kompensasjonsordningen vil kunne dekke opptil 70 prosent av faste, uunngåelige kostnader. Den gamle dekket opp til 80 prosent.

Permitteringsregelverket nå pålegger arbeidsgivere å betale lønn til de ansatte for de første ti dagene. Fra nedstengningen i vår til september i år trengte de bare å betale for de første to dagene. Det betyr at en restaurant som i praksis har fått næringsforbud i Oslo nå, må betale lønn til de ansatte i ti dager hvis de bestemmer seg for å permittere.

Regjeringen risikerer å presse fram helt unødvendige konkurser.

I tillegg får bedriftene et problem til: Den nye kompensasjonsordningen vil ikke være klar for utbetalinger før i januar. Grunnen til det er at den gamle, som ble administrert av skatteetaten, viste seg å være sårbar for svindel. Det har blant andre Dagbladet/Børsen vist i en rekke artikler. Nå tar Brønnøysundsregistrene over, men trenger tid på å få den på plass.

Vi går inn i en mørk og tung tid, hvor tålmodigheten med coronaen og tiltakene er under press. Da er det er et poeng i seg selv å redusere bekymringene for de bransjene i landet som har måttet bære den største økonomiske kostnaden for pandemien. For at smittetiltakene skal være effektive, er vi avhengige av bred oppslutning. Den vil smuldre hvis frustrasjonen vokser.

Med få og enkle grep kan Stortinget bedre den nye krisepakka. Siden regjeringen insisterer på å gjøre dette til en del av budsjettforhandlingene med Frp, kan det trekke ut i tid. Og nå haster det.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer