LEDER

Høyres landsmøte 2023:

En lydmur av jubel­stemning

Men tre tema brøt gjennom. Slik kan Høyres vedtak gjøre lakseskatten ekstra streng.

POPULÆR: Høyre-leder Erna Solberg fikk applaus og blomster etter talen under Høyres landsmøte på Gardermoen fredag. Foto: Heiko Junge / NTB
POPULÆR: Høyre-leder Erna Solberg fikk applaus og blomster etter talen under Høyres landsmøte på Gardermoen fredag. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Erna Solberg fikk stående applaus allerede da hun entret scenen på Høyres landsmøte fredag, og stemningen har stort sett holdt seg gjennom helga. Programmet var planlagt så kjedelig som mulig, renset for politisk kontrovers. Strategien er tydelig: Høyre holder stø kurs i ei tid med rekordhøye meningsmålinger.

I sin avslutningstale søndag sa Høyre-lederen at hun «nesten blir litt svimmel av noen av tallene som har kommet inn den siste tiden. Noen skal ha det til at Høyre sitter stille i båten. Men til det vil jeg bare ha sagt: I så fall sitter vi i en båt som kjører i full fart – kanskje til og med på en høyrebølge!»

Tre tema har likevel klart å bryte gjennom lydmuren av jubelstemning: EU, klima og lakseskatt.

Partilederen innledet landsmøtetalen med å snakke om krigen i Ukraina og en sikkerhetspolitisk situasjon som endrer allianser. Hun fortalte om unge som veiver med EU-flagget, i Ukraina og i Georgia. Og hun snakket om hvordan også Norge blir stadig mer avhengig av EU, mens vi ennå sitter utenfor når viktige beslutninger fattes.

Landsmøtet for ett år siden vedtok mot Solbergs ønske at Høyre skulle «innta en ledende rolle i en ny norsk EU-debatt». Nå følger hun altså selv opp vedtaket om at EU «er blitt viktigere enn noen gang». Det er et standpunkt vi er enige i og en debatt vi ønsker velkommen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer