En lyriker i New York

Hva med en poetisk inngang til byen?

Til New York i sommer? Du er sikkert utstyrt med en av de dusinvis av byguider som fins til byen, med kart, bilder, anbefalinger og oversikter over restauranter, museer, parker, statuer, bruer, bygninger, barer, konsertsteder, bydeler og alle andre tenkelige severdigheter. Men hva med en poetisk inngang til byen? Kort sagt, hvorfor ikke ta med seg litt lyrikk av Frank O'Hara i tillegg?

  • Frank O'Hara (1926- 1966), som 27. juni ville fylt 75 år, døde to dager før han fylte 40 da han ble overkjørt av en strandjeep på Fire Island.

Han er en av mange som har diktet om New York, fra Walt Whitman og Federico Garcma Lorca til Bob Dylan og (i hvert fall som vokal kraft) Frank Sinatra. Men Frank O'Hara var samtidig en betydelig miljøfaktor i New Yorks kunstnermiljø på 1950- og 1960-tallet. «Det fins minst seksti personer i New York som holdt Frank O'Hara for sin beste venn,» skriver maleren Larry Rivers. «Han var garantert det umuligste mennesket jeg har kjent. Han slapp meg aldri av kroken. Han lot meg aldri i ro. Hans samtaler, hans interesser, hans dikt, hans liv var et drama der jeg så hvordan vi mennesker egentlig er. Han var en drøm av motsetninger.»

  • Jan Erik Vold siterer Rivers i sitt fyldige utvalg av Frank O'Hara, «Solen ute på Fire Island» (1983), en bok som i denne billigbøkenes tidsalder gjerne kunne vært nyutgitt til glede for nye lesere - og jeg hadde nær sagt reisende.

O'Haras dikt gir riktignok ingen konkrete eller matnyttige råd om hvordan eller hvor du skal ferdes på dagens Manhattan. Men boka er full av storbyens flimrende sjel, dens ustanselige kilde til assosiasjoner og innfall, dens univers av lys og mørke, kaos og orden, skitt og skinnende gull.

Jeg elsker denne lodne byen.

Den er skrukkete som en detektivroman

og larmende og halvfeit og sotete

øyenlokk skjermer det harde kvasse svarte blikket

Amerika vandrer bort fra meg

i en drøm av furutrær og skyer

av pubesdrømmer om verden for mine føtter.

  • Slik skriver O'Hara i et dikt som betegnende nok heter «Til fjellene i New York».

Med andre ord: Storbylandskap, et miljø som hvisker ut skillet mellom natur og kultur. På Times Square, skriver O'Hara, der «reklameplakaten blåser røyk over hodet på meg og fossen høyere oppe perler forbi». Slik seiler Frank O'Hara gjennom byen; «...vinden har alt ført meg / ut Brooklyn-stredet / og der ser jeg den stige til værs / New York / mektigere enn Rocky Mountains.»

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.