DEBATT

Joe Biden innsettes som president

En lysere tid

Dagen i dag for fire år siden markerte starten på et mørkt kapittel i USAs og verdens historie. Vi er mange som puster lettet ut i dag, når vi kan konstatere at det amerikanske demokratiet vant og Joe Biden blir innsatt som president.

- For alle oss som tror på demokratiet, som heier på frihet for mennesker og som elsker et mangfold som gir alle like muligheter i livet, er dagen i dag en gledens dag, skriver Guri Melby. Foto: Jil Yngland / NTB
- For alle oss som tror på demokratiet, som heier på frihet for mennesker og som elsker et mangfold som gir alle like muligheter i livet, er dagen i dag en gledens dag, skriver Guri Melby. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Fire års mørketid under Donald Trump er omsider over, og alt tyder på at USA igjen vil ta rollen som den frie verdenens ledestjerne på alvor. Biden har for eksempel lovet at han allerede på sin første dag i Det hvite hus vil melde USA inn igjen i Parisavtalen. Klimaavtalen de fleste av verdens land ble enige om i 2015 er det viktigste verktøyet vi har for å sikre våre barn den samme friheten og de samme mulighetene vi som er voksne har levd med de siste tiåra.

Som de fleste internasjonale avtaler, fungerer Parisavtalen bare hvis alle de store landene er med og tar sitt ansvar for å kutte utslippene sine. Norge er et lite land i verden, men gjennom vårt samarbeid med EU, spiller vi en stor rolle i kampen for å løse klimakrisen og begrense temperaturstigningen til 1,5 grader. Med USA tilbake på laget, øker sjansen for at vi lykkes med å nå de globale klimamålene betraktelig.

Coronapandemien har rammet hele verden, og USA er blant de landene som har størst smitteutredning og flest dødsfall. At USA har lyktes så dårlig med å bekjempe pandemien, skyldes ikke minst Trumps mistro til vitenskap og internasjonalt samarbeid. Med Biden som president vil USA igjen ta del i det internasjonale fellesskapet i Verdens helseorganisasjon (WHO), som jobber for å bruke forskning og kunnskap for å komme oss ut av coronakrisen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer