LEDER

Velferdstjenesteutvalget:

En manipulerende regjering

Regjeringen har fått en rapport som oppfordrer til å rydde i villniset av private velferdsaktører. I stedet dyrken den fortellingen om at alt er såre vel.

VELFERDSRAPPORT: Næringsminister Iselin Nybø (V) mottok forrige uke Velferdstjenestutvalgets rapport. Foto: Heiko Junge / NTB
VELFERDSRAPPORT: Næringsminister Iselin Nybø (V) mottok forrige uke Velferdstjenestutvalgets rapport. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Forrige uke la Velferdstjenesteutvalget fram sin rapport. Formålet med arbeidet har vært å kartlegge pengestrømmene hos private og ideelle velferdsaktører, og på grunnlag av dette foreslå en mer samfunnsøkonomisk effektiv ressursbruk.

Debatten om private versus offentlige velferdstjenester er en av de mest sentrale i norsk politikk. Påstanden er at private velferdstilbydere melker staten, mens motargumentet er at private tilfører konkurranse og nyskaping i en sektor som er nødt til å bli mer effektiv dersom den skal kunne ta unna oppgavene framover. Debatten har utviklet seg til å bli den definerende saken som skiller høyre- og venstresida i spørsmål om velferdsstatens framtid. Derfor var det selvsagt ikke overraskende at rapporten straks ble omstridt. Måten det skjedde på er likevel urovekkende.

VARSLER DRASTISKE TILTAK: Delvis nedstengning i Danmark, varsler statsminister Mette Frederiksen søndag kveld. Vis mer

Næringsminister Iselin Nybø rykket raskt ut og slo fast i en pressemelding: «Det er godt å se at utvalget ikke har funnet utstrakt «superprofitt» i velferdstjenestesektorene.» Det er en uriktig framstilling. Nybø har forsvart seg med å trekke fram en passasje i rapportens konklusjon, men den er ikke dekkende for funnene utvalget har gjort.

Tvert imot sier utvalget at det ikke kan utelukkes at såkalt superprofitt finnes, fordi tallgrunnlaget er for svakt. Utvalgets viktigste kritikk er at strukturene og eierforholdene i den private velferdssektoren er så kompliserte at det tok et godt utrustet utvalg to år å kartlegge pengestrømmene. Det vil si at reell, løpende kontroll med pengestrømmene nå ikke er praktisk mulig.

Situasjonen er med andre ord helt uholdbar.

Også partiet Rødt har vært ute med urimelig kritikk av utvalgets arbeid, og har kalt rapporten et «politisk bestillingsverk» fra den borgerlige regjeringen. Det er et sykdomstegn for den offentlige debatten at utvalgsrapporter i så sterk grad blir politisert. Soleklart størst ansvar har likevel regjeringen og næringsministeren. Det er regjeringen som har umiddelbar mulighet til å ta tak problemene utvalget påpeker, der det viktigste er å rydde i villniset i den private velferdssektoren.

Det vil fortsette å være et visst innslag av private leverandører i velferdsstaten, noe annet er neppe realistisk eller ønskelig. Da er det viktig at sektoren er oversiktlig og mulig å holde oppsyn med. Ellers mister den all legitimitet. En regjering som forsøker å hoppe bukk over dette og heller går løs på fortellingen om at alt er såre vel, driver ikke med styring. Den driver med manipulasjon.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer