KOMMENTARER

Valget i USA

En møkkaspreder viser vei

Knapt noe viser hvor viktig det er at Donald Trump snart er ute av Det hvite hus, enn måten han oppfører seg på etter nederlaget. «Alternative fakta» har fått en ny dimensjon.

Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det gjelder oss alle. For det er alltid noe betryggende ved at verdens mektigste mann forholder seg til virkeligheten. Det sies om Donald Trump - og han sier det selv - at han hater å tape. Det er mulig det er sant. Men mye riktigere er det å si at han nekter å innse nederlaget. Den uvirkelighets-oppfatningen Trump nå demonstrerer understreker nettopp hvor viktig det er at han tapte valget.

Men hva skjer når Trump nekter å bli skiftet ut? Når han skriver - og tilsynelatende mener - at han har vunnet stort, slik han sist gjentok tirsdag? Når han vil legge ut på sin foredragsturne - som om det fortsatt er valgkamp - for å banke inn budskapet blant sine tilhengere om at valget er stjålet og at han er valgets egentlige og rettmessige vinner, slik han har varslet? Vil han nekte å delta i de ritualene et maktskifte i USA innebærer? Vil han invitere Biden og kona til en omvisning i deres nye hjem? Vil han delta i presidentinnsettelsen 20. januar? Må han bæres ut av Det hvite hus? Det vil i så fall være så gode TV-bilder at en veldig medie-bevisst president vil unngå i hvert fall det siste, må vi tro.

Det er i land med svake institusjoner, og altfor mye personlig makt hos herskeren - altså i autokratier og diktaturer - at maktskifter er farlige og usikre tider. Maktkamp når en sovjetisk generalsekretær, eller en afrikansk diktator, dør, maktskifter i væpnede kupp, det hører ikke hjemme i demokratier. Det gjør det heller ikke når en leder nekter å erkjenne et nederlag. Det lukter ganske stramt av det Trump en gang i en rasistisk generalisering kalte «shit-hole countries» - møkka-land. Nå lukter det «shit-hole country» av Trumps USA, slik historikeren Anne Applebaum understreker.

Når Donald Trump nå legger ut på foredragsturné, slik han sier, så skjønner alle årsaken. Mannen som nekter å erkjenne lederlaget vil banke løgnen om et stjålet valg inn i hodene på flest mulig amerikanere. Han vil arrangere massemøter, slik han gjorde med suksess i valgkampen. Og han vil igjen understreke at han ikke bryr seg om pesten som herjer landet han fortsatt er president i.

Meningsmålinger viser at Trump lykkes i å undergrave troen på det politiske systemet i USA. 70 prosent av republikanerne mener ifølge meningsmålinger at presidentvalget ble stjålet av demokratene. Den republikanske majoritetslederen i senatet, Mitch McConnell, er en viktig stemme som har støttet Trumps rettslige skritt mot valgresultatet i nøkkelstater. Men de fleste ledende republikanerne sitter på gjerdet, og avventer prosessen med opptelling av det som fortsatt gjenstår av stemmer.

En som ikke vil støtte en slik påstand er Trumps tidligere favoritt-kanal på TV, Fox. Noe av det mest oppsiktsvekkende ved innspurten av valget var hvordan Fox åpent konfronterte Trump med usannheter han kom med, og etter hvert inntok en kritisk holdning til presidenten. Når Trump nå skal ut på et korstog for hans siste - og trolig verste - «alternative fakta», kan det ha avgjørende betydning at en kanal som Fox ikke lenger vil viderebringe Trumps løgner som sannheter.

Det er spillet om det republikanske partiets sjel dette handler om. Enda en gang. For partiet mistet sin sjel da det tillot en politisk klovn og mediepersonlighet å ta det over, og herje med det som om det var blitt Trumps personlige lekegrind. Nå har partiet muligheten til å vinne tilbake sin sjel, og blant annet igjen forholde seg til virkeligheten. Alternativet er å bli med på Trumps galei, som møkkaspreder av «alternative fakta» om et stjålet valg, rundt omkring i USA.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer