Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

En ny stor FN-oppgave

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Kabul er falt, og Taliban trekker seg tilbake til de sørlige delene av landet rundt Kandahar, som alltid har vært mulla Omars hovedstad. I Kabul har Nordalliansen etablert et såkalt «militært sikkerhetsråd» under ledelse av general Mohammed Fahim.
  • Det er mulig, men vil bli vanskelig og kostbart, å sette Afghanistan i stand til å bygge ei stabil politisk framtid basert på et bredt sammensatt flertallsstyre. Den amerikanske krigføringen har foreløpig innsatt Nordalliansen i hovedstaden. Det er en dårlig og ustabil løsning som vil føre til ny borgerkrig i det krigsherjede landet. USA, som har vunnet krigen i nord for Nordalliansen, må nå gi full støtte til FNs arbeid for å etablere en bredt sammensatt overgangsregjering i Kabul.
  • FNs Afghanistan-utsending, Lakhdar Brahimi, la tirsdag fram for FNs sikkerhetsråd en plan for en politisk gjenoppbygging av landet og en humanitær innsats for å unngå en sultkatastrofe i vinter. Både flertallet i Sikkerhetsrådet og Afghanistans naboer støtter denne planen, som er det best gjennomarbeidede forslaget som nå foreligger. Men det haster. FN-utsendingen Francesc Vendrell reiser til Afghanistan for å forberede gjennomføringen av Brahimis planer, men også for å hindre at Nordalliansen prøver å utnytte den situasjonen som bombekrigen har skapt, til sin fordel.
  • Planen for en gjenoppbygging av Afghanistan inneholder tre kostbare elementer som verdenssamfunnet må betale for. Det er nødvendig å sette inn en flernasjonal styrke etter samme lest som i Kosovo og i Bosnia med mandat fra Sikkerhetsrådet, og ledet av muslimske land som Tyrkia og Indonesia. FN må organisere en liten hær av byråkrater som kan få det sivile samfunn i landet i gang, slik verdensorganisasjonen har gjort i Kosovo og Øst-Timor. I tillegg kommer behovet for akutt nødhjelp som Brahimi har anslått til 52000 tonn med forsyninger hver måned framover.
  • Kabuls fall er ikke slutten, men begynnelsen på en ny stor oppgave for verdenssamfunnet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!