KOMMENTARER

IS-kvinnen:

En opplagt sak

Det er ingen tvil om hva IS-kvinnen gjorde og opplevde. Men dommernes oppgave er komplisert.

ET OFFER ELLER EN TERRORIST? Livet i kalifatet ble mye tøffere enn den tiltalte så for seg på forhånd, og som kvinne hadde hun få eller ingen mulighet til å slippe unna. Tegning: Esther Bjørneboe/NRK / NTB
ET OFFER ELLER EN TERRORIST? Livet i kalifatet ble mye tøffere enn den tiltalte så for seg på forhånd, og som kvinne hadde hun få eller ingen mulighet til å slippe unna. Tegning: Esther Bjørneboe/NRK / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Sjelden er aktor og forsvarer så enige om fakta som i rettssaken mot IS-kvinnen i Oslo tingrett. De er helt enige om hva hun har opplevd.

Partene er uenige i spørsmålet om straffansvar, altså om den norsk-pakistanske kvinnen skal dømmes for deltakelse i en terrororganisasjon. Dommerne skal gjøre vanskelige avveininger om skyld og straff. Saken er viktig, fordi dette er den første rettssaken mot en kvinne som har kommet tilbake fra Syria etter å ha vært del av IS' kalifat.

Retten skal ta stilling til om husarbeid og barneoppdragelse kan dømmes som deltakelse. Saken har også en rekke kompliserende faktorer. Deltakelse i en terrororganisasjon ikke var ulovlig da denne kvinnen reiste til Syria og organisasjonen IS ennå ikke var opprettet. Retten må også vurdere om det å bli holdt tilbake mot sin vilje gjør situasjonen til menneskehandel og fritar for straffansvar, slik forsvarerne prosederte på.

Men det er ingen tvil om hva som skjedde. Kvinnen ble radikalisert i Norge, valgte selv å reise til Syria og så det som sitt bidrag til en hellig krig. Hun dro for å være sammen med og ta vare på ektemannen Bastian Vásquez, som hun møtte i den ekstreme islamistiske gruppa Profetens Ummah. Tiltalte visste at han var fremmedkriger og at han ville at hun skulle bruke det heldekkende plagget nikab der nede. I retten har vi hørt telefonsamtaler mellom de to kjærestene, der han fortalte om hvordan han deltok i bestialske drap og hun reagerte med fnising og latter. Vi har også hørt tiltalte si at hun ønsket seg våpen selv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer