DEBATT

En ordning ute av kontroll

Etterhåndstilskuddet kan true med å velte Norges filmfond, mener Dramatikerforbundet, Norsk Filmforbund og Norske Filmregissører.

KASSASUKSESS: De to første «Børning»-filmene fikk 32,7 millioner kroner i etterhåndstilskudd, ifølge Norsk filminstitutt (NFI). De ønsker nå å få kontroll på tilskuddsordningen og får støtte av flere bransjeforeninger. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KASSASUKSESS: De to første «Børning»-filmene fikk 32,7 millioner kroner i etterhåndstilskudd, ifølge Norsk filminstitutt (NFI). De ønsker nå å få kontroll på tilskuddsordningen og får støtte av flere bransjeforeninger. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Den automatiske etterhåndsstøtteordningen som nå kan true med å velte hele Norsk filminstitutts filmfond med krav på 1 milliard kroner over tre år, har ikke noe øvre tak og er ikke dimensjonert for den eksplosive veksten i film og tv-bransjen som vi står midt i nå.

Det er egentlig bare to alternativer: enten en stor budsjettøkning til Norsk filminstitutt (NFI), ellers så må man faktisk sette et tak på utbetalinger. Alt annet er uforsvarlig og kan potensielt sette NFI i en situasjon der de skylder bransjen penger i mange år framover.

Det er utviklingstrekk i den norske audiovisuelle bransjen som ikke blir adressert gjennom NFIs pågående framtidsstudie av publikumsvaner og markedstrender. Dette handler om konsolidering og definerer virkeligheten som tilskuddsordningene skal fungere i. Det offentlige har etterspurt større konsolidering, og dette har skjedd i noen grad, men da først og fremst gjennom store mediekonserns oppkjøp av eierandeler i norske uavhengige produksjonsselskaper. Det er ikke bare viktig hvilke historier som fortelles om Norge, norsk natur, kultur og samfunnsforhold, men hvem som forteller dem og hvem som eier verkene. Det er ikke likegyldig om det er Disney eller et uavhengig norsk selskap.

Den maktkonsentrasjon som nå finnes i eierskap av produksjon-, distribusjon- og visningsleddet (både kino, TV og strømming) er bekymringsfull og utfordrer definisjonen av hva en uavhengig norsk produsent eller distributør er. Hvorfor er dette bekymringsfullt? Fordi jo mer NFI velger å øke risikoen for produsent og distributør for å gi tilskudd til flere filmer, jo mer favoriseres de selskapene som er del av et større konsern og dermed nyter godt av interne ressurser. Dermed ender norske skattebetalere i ytterste konsekvens opp med å subsidiere private utenlandske mediekonglomerater.

Når NFI nå skal gjøre store og til dels kontroversielle endringer er det likevel viktig at man er ydmyk for at endringer kan få utilsiktede konsekvenser og forrykke maktbalansen mellom aktører på en uforutsett måte. Det er derfor viktig at nye grep blir testet ut i praksis for så å justeres ved behov. Det er bare ved praktisk anvendelse at man får erfaringsgrunnlag for å vurdere om analysen har truffet riktig eller om det viser seg å være en feilslått statistisk skrivebordsøvelse slik mange nå skriker opp om. Men vi blir aldri helt enige i bransjen så lenge dette forblir på skrivebordet. Vi kan derfor ikke vente med endringer i tilskuddsordningene i påvente av en enighet som aldri vil komme. Og alle parter har faktisk erkjent at noe må gjøres for å bremse de uheldige virkningene av et etterhåndstilskudd som har løpt løpsk.

Det er enormt viktig å sikre gode løsninger mellom NFI, bransjen og ikke minst regionene, men å stoppe prosessen hos NFI nå i frykt vil skape stor usikkerhet for framtida. Hvis NFI hadde vært en bedrift i næringslivet ville ingen satt spørsmålstegn ved at bedriften tok omfattende grep for å styre og styrke forutsigbarheten i egen økonomi. Vi er helt avhengig av et sunt NFI og alle bransjeorganisasjonene har sett varsellampene blinke lenge.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer