DEBATT

Langtids-corona

En overraskende stor risiko

Corona er jo ikke så farlig har jeg lært, det er som en liten influensa. Men jeg sjekket tallene. De gir et annet inntrykk enn det vi lærte i mars. Og dette gjelder overraskende mange.

ADVARER MOT FØLGENE: Oda Sortland har flere i sin nære krets som opplever langtidsvirkninger etter corona. Hun advarer mot følgene av sykdommen. - Du dør nok ikke, men vil du bli corona-skadet, spør hun.
ADVARER MOT FØLGENE: Oda Sortland har flere i sin nære krets som opplever langtidsvirkninger etter corona. Hun advarer mot følgene av sykdommen. - Du dør nok ikke, men vil du bli corona-skadet, spør hun. Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Corona handler om mer enn at noen syke eldre kan dø. Det handler også om helsen til deg som er frisk. Risikoen for helsen din de neste tre månedene, det neste året eller i verste fall livet.

En i min nærmeste familie fikk corona i mars. Han var i god fysisk form, idrettstrener og hadde ingen alvorlige sykdommer. Han var ikke i risikogruppen, og han var ikke sykere enn med en kraftig influensa heller.

Problemet er bare at slitenheten fortsetter og immunforsvaret hans er på bærtur. I romjula ble han innlagt. På nyttårsaften var han nær døden. En vanlig infeksjon utviklet seg til livstruende blodforgiftning. Så klappet lungene hans sammen.

De tror corona har skadet hjertet hans også. Han kunne ha vært kjæresten din, vennen eller faren din. Han kunne vært deg. Han er ikke den eneste jeg kjenner som har slitt etter coronavåren.

En god venn av meg, frisk og under 25 år, fikk også corona i mars. Siden det har hun hatt pustevansker som kjennes ut som kalde kniver i brystet. Onkelen hennes ble smittet i mars. Han var heller ikke i risikogruppen. Han har også fortsatt pusteproblemer. De har alle tre altså hatt problemer i snart ett år. Man vet egentlig ikke om de blir helt friske.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer