LEDER

En påminnelse

Også Desmond Tutus refs av Norge bør huskes i hans ånd.

RASTE MOT NORGE: – Jeg har alltid hatt stor respekt for Norge. Den har tatt slutt, sa Tutu til NRK i 2014. Foto: Lise Åserud / NTB
RASTE MOT NORGE: – Jeg har alltid hatt stor respekt for Norge. Den har tatt slutt, sa Tutu til NRK i 2014. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Hver dag klokka 12 ringer klokkene fra St. George-katedralen i Cape Town i ti minutter. De kimer til ære for Desmond Tutu, fram til han begraves samme sted første nyttårsdag. Den sørafrikanske anti-apartheid-aktivisten, erkebiskopen og fredsprisvinneren døde andre juledag, 90 år gammel.

. Desmond Tutus stemme vil alltid være stemmen til de stemmeløse, har tidligere president Nelson Mandela sagt om Tutu.

De to vil for alltid stå som lysende eksempler på hvilken betydning enkeltmennesker kan ha i kampen for menneskerettigheter. Begge mottok Nobels fredspris for sin innsats mot apartheid-regimet.

Tutu startet sin ikke-voldelige kamp for menneskerettigheter i Sør-Afrika på 1970-tallet, men først gjennom det påfølgende tiåret ble han kjent over hele verden som motstander av apartheid-regimet. Erkebiskopen fordømte de hvite makthaverne i Pretoria, men strakte samtidig ut en forsonende hånd til den hvite befolkningen. Slik ble hans kamp også en nøkkel til fred og forsoning i Sør-Afrika.

Tutu ledet seinere i flere år det som het «sannhets- og forsoningskommisjonen». Kommisjonen fulgte opp forbrytelser som ble begått under apartheidstyret, og Tutu lot sine egne følelser demonstrere hvor viktig og vanskelig dette arbeidet var.

Desmund Tutus død bør minne oss alle på at kampen for menneskerettigheter aldri er uten omkostninger. For at verden skal gå framover, kreves stort personlig mot hos dem som går foran. Tutu er et tydelig eksempel på det. Også etter at apartheid-regimet falt, var han en sterk og klar stemme for menneskerettigheter.

Tutu ledet The Elders fra starten i 2007 fram til 2013. Forumet av globale ledere ble initiert av Mandela for fremme fred og menneskerettigheter, med Gro Harlem Brundtland som et annet sentralt medlem. De siste åra av hans liv var Tutu en frontfigur i kampen for homofiles rettigheter i Sør-Afrika.

Også Desmund Tutus refs av Norge bør huskes i hans ånd.

- Jeg har alltid hatt stor respekt for Norge. Den har tatt slutt, sa Tutu til NRK i 2014.

Det sterke utspillet var en reaksjon på at norske myndigheter ikke ville møte Dalai Lama da han kom til Norge samme år. Regjeringen Solberg var åpen på at de fryktet et møte ville forverre forholdet til Kina, som brøt den politiske kontakten med Norge etter at fredsprisen gikk til regimekritiker Liu Xiaobo i 2010. Heller ikke Arbeiderpartiets ledere ønsket Dalai Lama velkommen på Løvebakken den våren.

Politisk kynisme gikk foran moralsk anstendighet, for Norge som ellers kaller seg selv en humanitær stormakt. Det er ikke slik verden går framover. Tutus død er en påminnelse om betydningen av personlig mot.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer