LEDER

En påminnelse

Også Desmond Tutus refs av Norge bør huskes i hans ånd.

RASTE MOT NORGE: – Jeg har alltid hatt stor respekt for Norge. Den har tatt slutt, sa Tutu til NRK i 2014. Foto: Lise Åserud / NTB
RASTE MOT NORGE: – Jeg har alltid hatt stor respekt for Norge. Den har tatt slutt, sa Tutu til NRK i 2014. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Hver dag klokka 12 ringer klokkene fra St. George-katedralen i Cape Town i ti minutter. De kimer til ære for Desmond Tutu, fram til han begraves samme sted første nyttårsdag. Den sørafrikanske anti-apartheid-aktivisten, erkebiskopen og fredsprisvinneren døde andre juledag, 90 år gammel.

. Desmond Tutus stemme vil alltid være stemmen til de stemmeløse, har tidligere president Nelson Mandela sagt om Tutu.

De to vil for alltid stå som lysende eksempler på hvilken betydning enkeltmennesker kan ha i kampen for menneskerettigheter. Begge mottok Nobels fredspris for sin innsats mot apartheid-regimet.

Tutu startet sin ikke-voldelige kamp for menneskerettigheter i Sør-Afrika på 1970-tallet, men først gjennom det påfølgende tiåret ble han kjent over hele verden som motstander av apartheid-regimet. Erkebiskopen fordømte de hvite makthaverne i Pretoria, men strakte samtidig ut en forsonende hånd til den hvite befolkningen. Slik ble hans kamp også en nøkkel til fred og forsoning i Sør-Afrika.

Tutu ledet seinere i flere år det som het «sannhets- og forsoningskommisjonen». Kommisjonen fulgte opp forbrytelser som ble begått under apartheidstyret, og Tutu lot sine egne følelser demonstrere hvor viktig og vanskelig dette arbeidet var.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer