LEDER

En pill råtten kultur

Hvis dette ikke er ulovlig, bør det bli det.

IKKE ALENE: Arctic Securities-sjef Mads Syversen kalte tirsdag inn til krisemøte på femten minutters varsel, fordi minst fire andre ansatte har operert på liknende måte som analysesjef Morten Nystrøm. Foto: NTB
IKKE ALENE: Arctic Securities-sjef Mads Syversen kalte tirsdag inn til krisemøte på femten minutters varsel, fordi minst fire andre ansatte har operert på liknende måte som analysesjef Morten Nystrøm. Foto: NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Flere finansanalytikere har handlet aksjer i selskaper de har positive analyser av, før analysene er blitt publisert. Slike analyser driver aksjekursen i været – og analytikerne har derfor kunnet selge aksjene med gevinst. Hvis dette ikke er ulovlig, bør det bli det.

Finanstilsynet har kommet med ramsalt kritikk av Arctic Securities, etter at Finansavisen avslørte at analysesjef Morten Nystrøm har blandet private investeringer med jobben. Han har flere ganger kjøpt aksjer i ulike selskaper selv, i god tid før Arctic Securities har anbefalt sine kunder å gjøre det samme. I rapporten beskriver Finanstilsynet inngående hvordan Nystrøm har operert. Samtidig som han har jobbet med å analysere selskapene har han selv investert i dem, før han har forfattet og offentliggjort analyser som spår voldsomme økninger i aksjekursen. Slik har analysesjefen beriket seg selv, uten å fortelle at han også har hatt eierinteresser i rådene han har gitt sine kunder.

Nystrøm er nå omplassert internt i Arctic Securities, som har tatt til seg deler av kritikken fra Finanstilsynet. Men selv om tilsynet slår fast at Nystrøm har brutt bransjens skikk og bruk, ønsker altså arbeidsgiveren fortsatt å holde ham på innsida. Det er grunn til å tro at Nystrøm ikke har handlet alene, men at saken avslører en pill råtten kultur i Arctic Securities. Og kanskje også flere steder i bransjen.

Nystrøm var ikke alene om å blande egne med kundenes interesser. Arctic Securities-sjef Mads Syversen kalte tirsdag inn til krisemøte på femten minutters varsel, fordi minst fire andre ansatte har operert på liknende måte som Nystrøm.

Arctic Securities er heller ikke alene om denne grisete praksisen. Onsdag ble det kjent at Paretos analysesjef Eirik Haavaldsen flere ganger har kjøpt aksjer i ulike selskaper – uker før Pareto har anbefalt sine kunder å gjøre det samme. E24 skriver at disse analysene i snitt har økt aksjekursen med ni prosent, og at Haavaldsen har solgt seg ut etter at prisen er gått opp.

Nå har både Arctic Securities og Pareto strammet inn sine interne regler. Finanstilsynet undersøker også videre om Nystrøm og de andre har brutt innsidereglene. De sentrale spørsmålene er om regelverket er strengt nok og om saken er konkret nok til at det kan påvises brudd på regelverket. Analysesjefer eller andre nære kollegaer i selskapene bør ikke ha lov til å handle i enkeltaksjer som selskapet gjør analyse på. Praksisen rammer både kundene og samfunnet. Hvis dette ikke faller under innsidehandel, bør også lovgiver på banen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer