KOMMENTARER

Stortingsvalget 2025:

En politisk kraftpakke

Erna Solberg har løftet solbrillene til hodet og satt seg i en blå buss. Hun skal møte folket, tjuvstarte valgkampen og bli Norges neste statsminister, skriver John O. Egeland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Erna Solberg står midt i Norges antakelig minste vinmark og utstråler politisk energi. Hun er på kort besøk hos Trond Sørensen i Åsgårdstrand i Vestfold. Han har ambisjoner om å bli norsk vinbonde. I åkeren vokser ett trettitall vinranker av typen Solaris, en rieslinghybrid som godt tåler norsk klima.

Med seg har Erna en gave: Den første norske musserende vinen som er til salgs på Vinmonopolet. Vinen heter «Egge One» og er laget på Solaris etter champagnemetoden. Vinmaker Marius Egge i Lier har produsert Norges første – og trolig verdens nordligste – musserende vin for et kommersielt marked.

Vilkårene for norsk vinproduksjon er en politisk nisje i nanoformat. Samtidig er det et faktum at stadig flere prøver seg på druedyrking i kommersiell skala. Klimaendringene er en krise for verden, men gunstig for druedyrking i Norge.

Og Erna er på pletten med ny politikk: Norske vinbønder må få selge sine produkter rett fra gården slik siderprodusentene har anledning til. Minst like viktig er vinproduksjon som innovasjon og ny bruk av norske naturressurser. Her er Erna og Høyre på politisk hjemmebane.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.