KOMMENTARER

Stortingsvalget 2025:

En politisk kraftpakke

Erna Solberg har løftet solbrillene til hodet og satt seg i en blå buss. Hun skal møte folket, tjuvstarte valgkampen og bli Norges neste statsminister, skriver John O. Egeland.

Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Erna Solberg står midt i Norges antakelig minste vinmark og utstråler politisk energi. Hun er på kort besøk hos Trond Sørensen i Åsgårdstrand i Vestfold. Han har ambisjoner om å bli norsk vinbonde. I åkeren vokser ett trettitall vinranker av typen Solaris, en rieslinghybrid som godt tåler norsk klima.

TALTE: Erna Solberg tok et knallhardt oppgjør med Russlands president Vladimir Putin under Høyres landsmøte. Video: Høyre. Vis mer

Med seg har Erna en gave: Den første norske musserende vinen som er til salgs på Vinmonopolet. Vinen heter «Egge One» og er laget på Solaris etter champagnemetoden. Vinmaker Marius Egge i Lier har produsert Norges første – og trolig verdens nordligste – musserende vin for et kommersielt marked.

Vilkårene for norsk vinproduksjon er en politisk nisje i nanoformat. Samtidig er det et faktum at stadig flere prøver seg på druedyrking i kommersiell skala. Klimaendringene er en krise for verden, men gunstig for druedyrking i Norge.

Og Erna er på pletten med ny politikk: Norske vinbønder må få selge sine produkter rett fra gården slik siderprodusentene har anledning til. Minst like viktig er vinproduksjon som innovasjon og ny bruk av norske naturressurser. Her er Erna og Høyre på politisk hjemmebane.

Busstoppen i Åsgårdstrand er bare ett av mange punkter på Erna Solbergs politiske sommerturné. Etter nederlaget i stortingsvalget sist høst, er Erna tilbake på arenaen som en politisk kraftpakke. Hun elsker å reise rundt, møte folk og oppleve virkende næringsliv.

Som hun selv sier: «Vi blir bedre politikere av å reise rundt og lære av folks hverdag». Dessuten får hun drive utadvendt politikk fra morgen til kveld. Ingenting er bedre for Ernas humør og energi enn akkurat det.

Høyre har tjuvstartet neste års kamp om plassene i kommunestyrer og fylkesting. Ved det forrige kommunevalget i 2019 gikk partiet på en smell. Antall kommuner med Høyre-ordfører ble mer enn halvert, fra 74 til 35. Nå blir nominasjonene av ordførerkandidater framskyndet. Det gjelder også arbeidet med lokale partiprogrammer. Høyre tar sikte på å gjenerobre de tapte posisjonene, særlig vervene som ordførere i de største byene.

Sola skinner på Høyre på de siste meningsmålingene, mens den har gått bak en sky for regjeringspartiene Ap og Sp. Poll of Polls måler gjennomsnittet av nasjonale meningsmålinger om stortingsvalget. Der får Høyre en score på 29,2 prosent i juli. Partiet har hatt ubrutt framgang siden september i fjor, dvs. regjeringsskiftet.

Målt med politiske tidsenheter er det en evighet til stortingsvalget i 2025. Vi lever i en meget urolig tid med raske skiftninger, slik vi ser det i krigen i Ukraina, økte energikostnader og stigende inflasjon. Usikkerheten er større enn på meget lenge. Derfor er det i dag ikke mulig å si noe meningsfylt om den politiske situasjonen i 2025.

Det som derimot er sikkert, er at Erna Solberg selv vil bli Norges neste statsminister. Åtte år som regjeringssjef har ikke etterlatt synlige spor av slitasje. Tvert imot virker hun både formsterk og utholdende. Hun er troverdig når hun forsikrer at hun er sulten på makt og politiske seire. I Høyre er det ingen som kan utfordre Erna når veteranen peker på seg selv som framtida.

Det raske rundkastet i den brennhete striden om strømprisene, viser at Erna Solbergs teft og pragmatisme er på plass. Onsdag var tida moden for å forlate noen ideologiske markedsposisjoner i energipolitikken, og hoppe på toget som frakter subsidier til folk og bedrifter. Høyre vil også hasteinnkalle Stortinget, et krav som først ble reist av SV og Rødt.

Dette er klassisk Solberg. Det er nokså mye slark i hennes konservative verdiforankring. Smidighet, pragmatisme, løsninger som virker og raushet overfor samarbeidspartier, er Ernas varemerke. Denne elastisiteten må ikke forveksles med latskap. Blir det borgerlig flertall ved neste stortingsvalg, faller det på Erna å skape en politisk plattform som gir mye til Frp og noe mindre til Venstre og KrF. Da må hun være en gummiløvinne.

Kan det inntreffe noe som rokker det politiske hovedbildet før 2025? Svaret avhenger av hva som vil skje med regjeringen Støre. Den sliter med å framstå som handlingsdyktig. De nye prisøkningene realiserer ikke slagordet om at det nå er vanlige folks tur.

Senterpartiet befinner seg i et mørkt sumplandskap der det er vanskelig å bevege seg. SV selger seg dyrt. Derfor kan det ikke utelukkes at regjeringen sprekker.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer