DEBATT

Oljeleting i Arktis:

En potent konflikt

Klarer Jonas Gahr Støre å sette en endelig strek for norsk oljeekspansjon blir han historisk.

MÅ TENKE NYTT: Vil Støre innse at forutsetningene har endret seg såpass mye siden nordområdesatsingen ble lansert, at situasjonen krever en helt ny strategi? spør kronikkforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
MÅ TENKE NYTT: Vil Støre innse at forutsetningene har endret seg såpass mye siden nordområdesatsingen ble lansert, at situasjonen krever en helt ny strategi? spør kronikkforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

«Jeg vet ikke hvem av dere som vil overta etter meg, men jeg vil bare si dere at om telefonen ringer hos oss om natta, så er min første tanke at nå gjelder det Svalbard.» Uttalelsen kom fra Høyres utenriksminister John Lyng, i heisen sammen med Knut Frydenlund og Guttorm Hansen. Frydenlund, som skrev om hendelsen etter sin tid som utenriksminister, sluttet seg til Lyngs hjertesukk.

Det samme vil kanskje Jonas Gahr Støre gjøre. Han hadde knapt satt seg i stolen i UD i oktober 2005 før alarmen gikk. To norske oppsynsmenn kidnappet ble kidnappet av den russiske tråleren Elektron i fiskevernsonen rundt Svalbard. 70 spesialsoldater ble sendt nattetid fra Rena til Banak. Det løste seg uten ytterligere konfrontasjon, men bare så vidt.

Valgkampen i 2021 ble avholdt uten at Svalbard knapt ble nevnt med et ord. Men med offisielle anslag om at to tredjedeler av uoppdagede norske oljeressurser befinner seg i Barentshavet, mesteparten i den omstridte Svalbardsonen, kan ikke diskusjonen klima og olje løsrives fra Svalbardspørsmålet. De siste åras norske oljeforsering mot nord har fått Norges motparter til å komme med mottrekk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer