KOMMENTARER

Fox News-skandalen

En råtten løgner

8,2 milliarder kroner er billig for å ha ødelagt USA.

SPLITT OG HERSK: Rupert Murdoch inngikk historiens dyreste forlik etter å ha innrømmet at noen av kommentatorene i Fox News hadde spredt uriktige påstander om valgfusk. Men det er ikke over med dette. Murdochs fiender verden rundt lukter blod. Foto: Mary Altaffer / Ap Photo
SPLITT OG HERSK: Rupert Murdoch inngikk historiens dyreste forlik etter å ha innrømmet at noen av kommentatorene i Fox News hadde spredt uriktige påstander om valgfusk. Men det er ikke over med dette. Murdochs fiender verden rundt lukter blod. Foto: Mary Altaffer / Ap Photo Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det sjokkerende forliket mellom Fox News og Dominion Voting Systems er historisk på flere nivåer. Beløpet Fox News må betale, 8,2 milliarder kroner, er det største i et injuriesøksmål noensinne. Det er en høy pris å betale for å lyve for seerne, men tatt i betraktning den ubotelige skaden den store løgnen påførte USA og det politiske systemet, vil jeg påstå at Rupert Murdoch og Fox News slapp billig.

Men det er ikke over med dette. Den gamle patriarken er svekket, og hans mange fiender verden rundt lukter blod.

Fox News fant ikke på løgnen om at presidentvalget i 2020 var rigget. Det var det Donald Trump og gjengen hans som hadde pønsket ut lang tid i forveien. Det var heller ikke Fox News som først pekte på Dominion som den store syndebukken. Men det var Fox News som kveld etter kveld spredte giften om at valgmaskinene var rigget, vel vitende om at påstandene var usanne. Den store løgnen endte i et voldelig angrep på Kongressen og forgifter fortsatt amerikansk politikk.

Utfordringen i slike saker er å bevise «malicious intent», ondsinnet hensikt. Det har Dominion klart å gjøre til overmål gjennom interne Fox-notater og ikke minst utskrifter av meldinger mellom nyhetskanalens superstjerner. Tucker Carlson, Laura Ingraham og Sean Hannity trodde ikke et øyeblikk på løgnene om utbredt valgfusk og kalte Trumps propagandister for spik spenna gærne når kameraene var av. Men på showene sine fortsatte de å legitimere løgnene for å holde på seerne, og det var velsignet fra øverste hold. De var livredde for å miste Trump-tilhengerne til andre kanaler på ytre høyresiden.

Reportere som prøvde å stille kritiske spørsmål, fikk refs. Kanalens merkevaresjef omtalte slike reportere i et internt notat for en trussel mot merkevaren. Tucker Carlson prøvde å få en kollega sparket, fordi hun faktasjekket usanne påstander om valget. Han mente det var skadelig for aksjekursen.

Det Fox News drev med var ikke journalistikk, men en livsfarlig kampanje som rammet uskyldige, vanlige mennesker. Flere frivillige valgarbeidere ble hengt ut med fullt navn og bilde. De mottok drapstrusler, og en mor og datter som sto fram med sin historie, fortalte at de hadde mistet jobbene sine og måtte flytte. I praksis ble livene deres ødelagt for seertallenes skyld.

Fox forsøkte å forsvare seg med pressens oppdrag. Hadde ikke mediene plikt til å dekke den utbredte påstanden om valgfusk og slippe kontrære stemmer til? Er mediene ansvarlig for hva Trumps advokater påsto? Det ble avvist av dommeren som slo fast at det Fox News drev med ikke var balansert journalistikk i god tro.

Mediemogulen Rupert Murdoch (92) har vært her før. Den avskyelige avlyttingsskandalen som rystet Storbritannia og Downing Street i 2011, har Murdoch angivelig kalt den mest ydmykende opplevelsen i sitt liv. Til nå. Den gangen skrev Murdoch-avisene med krigstyper på forsidene: «We are sorry».

Verken Murdoch eller Fox News har denne gangen bedt om unnskyldning, eller innrømmet rett ut at de løy. Det kan skyldes at flere søksmål står i kø, både fra selskaper og privatpersoner. Dominion har også varslet at de vil saksøke andre som har spredt løgner om selskapet. Øverst på den lista er Trump-advokatene, Rudy Giuliani og Sidney Powell, samt den helsprøe «My pillow»-fyren, Mike Lindell. Forsikringsselskapet til Fox News skal dessuten ha satt foten ned for direkteintervjuer med Donald Trump. Han blir bare intervjuet i opptak, slik at man kan redigere bort injurier.

Politikere, konkurrenter og kritikere har i mange tiår prøvd å få has på Murdoch og hans mektige imperium. Hver gang har han overlevd, blant annet fordi han hadde mange av de mektigste politikerne i lomma. De har hatt gjensidig nytte av hverandre. Men nå er han åpenbart svekket, også fysisk. Det siste arveoppgjøret står for dør. I hans gamle hjemland Australia er det nye fremstøt for å dele opp imperiet, ledet an av tidligere statsminister Malcolm Turnbull, som i et ferskt intervju sa: «Ingen levende person har gjort mer for å splitte USA enn Murdoch.»

Rupert Murdoch lyktes med det Putin ikke klarte, å vende amerikanere mot hverandre og spre hat, raseri og mistenksomhet, mener Turnbull. Joe Biden har kalt Murdoch for «verdens farligste mann». De baserer seg på det vi alle har kunnet se. Men Murdoch var villig til å betale 8,2 milliarder kroner for å skjule det som virkelig foregår bak lukkete dører. Mange tror det er som i HBO-dramaet «Succession». Jeg tipper det er mye verre enn noen kan dikte opp.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer