KOMMENTARER

Vindkraft:

En rein skandale

Reinen skal få bite i lavet. Vindkraftutbyggere må bite i gresset. Norge har fått en dyr påminnelse om at hastverk er lastverk - også i det som haster aller mest: Grønn omstilling.

STRID OM VINDKRAFT: Storheia vindpark er en del av vindkraftanleggene på Fosen-halvøya i Trøndelag, og plassert i Fosen reinbeiteområde. Nå har Høyesterett avgjort denne harde striden. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
STRID OM VINDKRAFT: Storheia vindpark er en del av vindkraftanleggene på Fosen-halvøya i Trøndelag, og plassert i Fosen reinbeiteområde. Nå har Høyesterett avgjort denne harde striden. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Høyesterett har satt en effektiv stopper for store deler av Europas største vindkraftanlegg – på Fosenhalvøya i Trøndelag.

Det handler om seks milliarder i investeringer og 20 prosent av Norges vindkraftproduksjon. Uansett hva du måtte mene om vindkraft, natur eller urfolksrettigheter er dette en skandale, og det er Olje- og energidepartementet (OED) med skiftende statsråder siden 2010 som har ansvaret.

Den norske staten har totalt undervurdert styrken i urfolksrettigheter. Det er både oppsiktsvekkende, og det vil få store konsekvenser.

Dessuten er det litt flaut: Norge er gjerne glødende tilhengere av urfolksrettigheter når vi vil bevare regnskog i utlandet. På hjemmebane forsøker vi å sno oss unna.

Høyesteretts dom fra tidligere i denne måneden betyr at Norge har fått en juridisk opprydding på området generelt – og for reindriftssamenes rettigheter spesielt. Det vil ikke bare kunne påvirke vindkraftanlegget på Fosen, men også en lang rekke andre planlagte anlegg og industriprosjekter som er i konflikt med reindriften.

Det merkelige er at staten og utbyggerne ikke kunne vente med deler av utbyggingen på Fosen til avklaringen kom. Konflikten gjelder tross alt bare to av totalt seks vindkraftanlegg på halvøya, som sto klare så seint som i 2019 og 2020. Arrogansen blir nå kostbar.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer