Coronakrisen kan gi oss ny lærdom når det gjelder arbeid i offentlig sektor. Hva skjer i en organisasjon når medarbeiderne må utføre sine arbeidsoppgaver under helt nye vilkår?
De ansatte sitter ikke lenger i kontorlandskapet, men er spredt rundt i sine hjem. Hva skal HR-avdelingen nå holde på med? Hva skjer med nye utviklingsinitiativ og strategiplaner? Og hvordan foreta løpende registrerings- og kontrollfunksjoner av de ansatte slik at ledelsen kan passe på at medarbeiderne gjør jobben sin? Hvordan vil det påvirke organisasjonen, dens ledere og medarbeidere, å ikke lenger kunne delta på møter og seminarer som tidligere? Hva med pseudoarbeiderne?
Pseudoarbeid som begrep dukket opp i en dansk bok i 2018, av en antropolog og en filosof, som prøvde å finne ut hva vi bruker vår arbeidstid til. Det ble en reise inn i det absurde. Mye av meningen med arbeidet er forsvunnet, og i stedet har vi fått flere regler, kontroller, rapporter, møter og likegyldige Power-Point-presentasjoner. Forfatterne hevdet at 15 timers arbeidsuke er nok. Når vi arbeider 40 timer er det fordi vi fyller tiden med pseudoarbeid.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger