DEBATT

Katolske kirken:

En seiglivet vrangforestilling

Det finnes ikke et eneste bibelord som pålegger noen, verken prester eller andre, å leve i sølibat.

GUDGITT: Seksualdriften er gudgitt og naturlig, og selv ikke paven er gitt noen myndighet til å hindre kirkens tjenere i å gifte seg, skriver innsenderen. Foto av den argentinske pave Frans: Filippo Monteforte / AP / NTB
GUDGITT: Seksualdriften er gudgitt og naturlig, og selv ikke paven er gitt noen myndighet til å hindre kirkens tjenere i å gifte seg, skriver innsenderen. Foto av den argentinske pave Frans: Filippo Monteforte / AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

NRK meldte for kort tid siden i Dagsrevyen at utrolige 330.000 medlemmer av den romersk-katolske kirken har blitt utsatt for seksuelle overgrep mellom 1950 og 2020. Pave Frans beklager det som har skjedd, i sterke ordelag, og ber ofrene om tilgivelse.

Det skjer først i 2021, men står i grell kontrast til det som den britiske avisen The Observer offentliggjorde i 2005 om innholdet i et konfidensielt brev, som ble sendt fra Vatikanets såkalte trosdepartement, Troskongregasjonen, til alle katolske biskoper i mai 2001.

I brevet heter det at alle saker der katolske prester beskyldes for seksuelt misbruk av barn, skal granskes internt av Vatikanet. Kirken skal selv bestemme om sakene skal etterforskes videre, og hvis de blir det, skal det opprettes tribunaler – også disse hemmelige – der bare katolske prester kan være dommere, anklagere og forsvarere. «Slike saker er pontifikale hemmeligheter», heter det i brevet fra den daværende paven Benedikt XVI.

Selv har jeg, på generelt grunnlag, stor respekt for måten den romersk-katolske kirken tar seg av sine medlemmer. Både katolske innvandrere her i Norge og troende over hele den kristne verden. Det skyldes ikke minst skikken med skriftemålet, som er til uvurderlig hjelp for mennesker som trenger råd i en vanskelig livssituasjon. Hadde Den norske kirke beholdt den samme tradisjonen fra middelalderen, ville avkristningen i vårt eget land neppe fått det omfanget som den har i dag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer