DEBATT

Katolske kirken:

En seiglivet vrangforestilling

Det finnes ikke et eneste bibelord som pålegger noen, verken prester eller andre, å leve i sølibat.

GUDGITT: Seksualdriften er gudgitt og naturlig, og selv ikke paven er gitt noen myndighet til å hindre kirkens tjenere i å gifte seg, skriver innsenderen. Foto av den argentinske pave Frans: Filippo Monteforte / AP / NTB
GUDGITT: Seksualdriften er gudgitt og naturlig, og selv ikke paven er gitt noen myndighet til å hindre kirkens tjenere i å gifte seg, skriver innsenderen. Foto av den argentinske pave Frans: Filippo Monteforte / AP / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

NRK meldte for kort tid siden i Dagsrevyen at utrolige 330.000 medlemmer av den romersk-katolske kirken har blitt utsatt for seksuelle overgrep mellom 1950 og 2020. Pave Frans beklager det som har skjedd, i sterke ordelag, og ber ofrene om tilgivelse.

Det skjer først i 2021, men står i grell kontrast til det som den britiske avisen The Observer offentliggjorde i 2005 om innholdet i et konfidensielt brev, som ble sendt fra Vatikanets såkalte trosdepartement, Troskongregasjonen, til alle katolske biskoper i mai 2001.

I brevet heter det at alle saker der katolske prester beskyldes for seksuelt misbruk av barn, skal granskes internt av Vatikanet. Kirken skal selv bestemme om sakene skal etterforskes videre, og hvis de blir det, skal det opprettes tribunaler – også disse hemmelige – der bare katolske prester kan være dommere, anklagere og forsvarere. «Slike saker er pontifikale hemmeligheter», heter det i brevet fra den daværende paven Benedikt XVI.

Selv har jeg, på generelt grunnlag, stor respekt for måten den romersk-katolske kirken tar seg av sine medlemmer. Både katolske innvandrere her i Norge og troende over hele den kristne verden. Det skyldes ikke minst skikken med skriftemålet, som er til uvurderlig hjelp for mennesker som trenger råd i en vanskelig livssituasjon. Hadde Den norske kirke beholdt den samme tradisjonen fra middelalderen, ville avkristningen i vårt eget land neppe fått det omfanget som den har i dag.

Likevel er det unektelig noe som ikke stemmer når troende katolikker henvises til å søke råd om samliv og problemer i ekteskap fra en prest som har levd og fortsatt skal leve i sølibat hele livet.

Den romersk-katolske kirken selv bruker Paulus generelle råd til de kristne i hans samtid om ikke å stifte familie (1. Kor. 7,32) som alibi for sølibatet. Årsaken var at de første kristne hadde en sterk forventning om Jesu' snare gjenkomst og denne verdens undergang.

Men det paradoksale er jo at Mesteren selv valgte å gi Simon Peter, den eneste av apostlene som var gift, oppdraget om å bli Kirkens leder, og ifølge katolsk tradisjon, bli kirkens første pave.

Når det i dag er avdekket hvor store tragedier sølibatet har forårsaket for både presteskapet og ikke minst de mange sognebarn som i årenes løp har opplevd seksuelle overgrep fra presteskapet, er det rett og slett utrolig at ikke denne unaturlige ordningen for lengst er avskaffet.

Selv om det er den enkelte overgriper som er den skyldige og må ta sin straff i form av avskjedigelse, fengsel og erstatning til ofrene, er det den romersk-katolske kirken som institusjon, som må ta brorparten av skylden.

Det finnes ikke et eneste bibelord som pålegger noen, verken prester eller andre, å leve i sølibat. Seksualdriften er gudgitt og naturlig, og selv ikke paven er gitt noen myndighet til å hindre kirkens tjenere i å gifte seg.

FLAUSE: Kjempeflause for pave Francis. Video: Ingebjørg Iversen / Se og Hør Vis mer

Nå er det på høy tid å se realitetene i øynene. Sølibatet er en menneskelig vrangforestilling som hører fortiden til. Alle andre kirkesamfunn lar sine medarbeidere leve et normalt liv og stifte familie som alle andre.

Den første paven var jo gift. Hvorfor skal ikke det være retningsgivende for kirkens ansatte på alle plan?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer