DEBATT

Etterretning og hemmelighold

En skandale som ryster Danmark

Vi liker å sammenlikne oss med Danmark, men i dette tilfellet håper jeg at vi kan forbli milevis fra hverandre.

DANMARK RYSTES: Politikerne er rasende, sjefen for Forsvarets Etterretningstjeneste, Lars Findsen og to andre medarbeidere er permittert. Tilliten til en viktig sikkerhetsaktør har fått et magespark, skriver innsenderen. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/ NTB Scanpix
DANMARK RYSTES: Politikerne er rasende, sjefen for Forsvarets Etterretningstjeneste, Lars Findsen og to andre medarbeidere er permittert. Tilliten til en viktig sikkerhetsaktør har fått et magespark, skriver innsenderen. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I Personvernsundersøkelsen 2020 tar Etterretningstjenesten femteplassen av aktører norske borgere stoler mest på (politiet er øverst på pallen). Vi stoler altså mer på spioners behandling av personopplysninger enn på de som passer på barna våre.

Sannsynligvis er dette fordi flere har hatt med barnehagen å gjøre enn de hemmelige tjenestene. Men også fordi vi stoler på gode intensjoner, og på at robuste kontrollregimer skal holde oss trygge. Vi himler med øynene av USA og sier at «noe slikt kan aldri skje her hjemme».

Tillit er limet i samfunnet vårt. Vi tror at styringsmaktene oppfører seg ordentlig. Politimester Bastian har formet generasjoner, og den romsligheten vi viser hverandre, er noe vi skal være svært stolte av. Men dessverre er ikke alltid mennesker tillit verdig.

Danmark er rystet av tidenes «James Bond»-skandale. Etterretningstjenesten har overvåket egne borgere, ført sitt eget kontrollorgan bak lyset, muligens ignorert mistanker om spionasje i forsvarssektoren, og hatt en ukultur med hensyn til å følge de kjøreregler Folketinget har satt. I tillegg har de sannsynligvis gitt amerikanerne tilgang på store mengder rådata.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer