LEDER

Unio-streiken:

En skjør rettighet

Det er grunn til å spørre om offentlig ansattes streikerett er reell.

ANKLAGES FOR TYNT GRUNNLAG: Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) grep fredag inn med tvungen lønnsnemnd mot Unio i kommunesektoren. Mandag kveld skjedde det samme i Oslo, som er eget tariffområde. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
ANKLAGES FOR TYNT GRUNNLAG: Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) grep fredag inn med tvungen lønnsnemnd mot Unio i kommunesektoren. Mandag kveld skjedde det samme i Oslo, som er eget tariffområde. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

De siste 60 år har 11 av 12 sykepleier-streiker endt med tvungen lønnsnemnd. Nå har det skjedd igjen. Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) grep fredag inn med tvungen lønnsnemnd mot Unio i kommunesektoren. Mandag kveld skjedde det samme i Oslo, som er eget tariffområde.

Titusenvis av lærere, sykepleiere, bibliotekarer og andre utdanningsgrupper i offentlig sektor er beordret tilbake på jobb. Rikslønnsnemnda skal bestemme utfallet av lønnsoppgjøret i kroner og øre. Det er grunn til å spørre om streikeretten i offentlig sektor er reell.

Siden fredag 27. mai har Unio streiket i kommunesektoren og fra onsdagen etter også i Oslo. Ti fylker har vært berørt av uttakene, og streikeviljen er stor og berettiget. Unio er Norges største fagforening for arbeidstakere med høyere utdanning, med mer enn 380.000 medlemmer. Brorparten av disse er i Utdanningsforbundet og Sykepleierforbundet.

Likevel var det verken lærere eller sykepleiere som utløste den akutte faren for liv og helse i kommunene, men uttaket av ansatte på et forbrenningsanlegg i Fredrikstad. Der vurderte brannvesenet faren som stor for selvantenning i en søppelhaug. I Oslo ble uttak av 14 av 30 sykepleiere i hjemmetjenesten i Nordre Aker avgjørende.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer