LEDER

En sliten regjering

Regjeringen gjør rett og slett en dårlig jobb når det gjelder landets beredskap.

BERGEN ENGINES: Statsminister Erna Solberg i åpen høring i Stortinget om det avlyste salget av Bergen Engines. Foto: Berit Roald / NTB
BERGEN ENGINES: Statsminister Erna Solberg i åpen høring i Stortinget om det avlyste salget av Bergen Engines. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det blir stadig tydeligere at regjeringen Solberg er rammet av muskelsvinn. Det er langt mellom de offensive prosjektene, men kortere mellom de defensive posisjonene. Politisk slitasje er en vanlig diagnose når ulike partier har regjert sammen i mange år. Erna Solberg er stadig en dyktig politiker og en velorganisert statsminister. Det kan ikke dekke over at det borgerlige regjeringssamarbeidet - med eller uten Fremskrittspartiet - snart er ved veis ende. En ny koalisjon vil nok bli lansert, men den jobben vil bli gjort av en annen politiker enn Erna Solberg.

OOPS: Her går det nesten galt, igjen. Her under statsminister Erna Solbergs pressekonferanse onsdag 14. april. Video: Regjeringen.no Vis mer

Den åpne høringen om regjeringens håndtering av salget av Bergen Engines er et godt eksempel på slitasjen. Bergen Engines har laget motorer til en rekke norske marinefartøy og har vedlikeholdsavtale med Forsvaret og flere andre NATO-land, deriblant USA. Bak det russiskeide selskabet TMH som ville kjøpe Bergen Engines, står kjente oligarker som antas å ha tette forbindelser til Kreml og Vladimir Putin.

Under høringen sa statsministeren at et salg til TMH ville gagnet Russland militært, og at dette ville vært i strid med norske og de alliertes sikkerhetsmessige interesser. Problemet er at denne forståelsen var helt fraværende i regjeringen før den ble satt på rett spor, blant annet av Bergens Tidende.

Under høringen kom beklagelsene og innrømmelsene på løpende bånd. Regjeringens kommunikasjon innad og i forhold til eierne av Bergen Engines hadde klare mangler. Statsministeren beklaget og vil se på regelverket. Da hadde en serie av hennes statsråder gjort det samme: Justisminister Monica Mæland, forsvarsminister Frank Bakke-Jensen, næringsminister Iselin Nybø og utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide.

Salget ble stanset, en avslutning på saken som alle partier på Stortinget bifaller. Samtidig viser hele forløpet at regjeringen har store svakheter i arbeidet med beredskap. Målstyring og sektoransvar ser ut til å lamme koordinering og overordnet ledelse.

Det er særdeles alvorlig på områder der beredskap er viktig. For bare noen dager siden fikk regjeringen skarp kritikk fra Koronakommisjonen for liknende mangler i pandemiberedskapen. Tidligere har den fått tydelig kritikk fra Riksrevisjonen når det gjelder sikring av forsvarets bygninger og anlegg. Det har ikke hjulpet at Erna Solberg i sin regjeringstid har hatt sju justisministre med ansvar for beredskap. Regjeringen gjør rett og slett en dårlig jobb når det gjelder landets beredskap.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer