LEDER

En sliten regjering

Regjeringen gjør rett og slett en dårlig jobb når det gjelder landets beredskap.

BERGEN ENGINES: Statsminister Erna Solberg i åpen høring i Stortinget om det avlyste salget av Bergen Engines. Foto: Berit Roald / NTB
BERGEN ENGINES: Statsminister Erna Solberg i åpen høring i Stortinget om det avlyste salget av Bergen Engines. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det blir stadig tydeligere at regjeringen Solberg er rammet av muskelsvinn. Det er langt mellom de offensive prosjektene, men kortere mellom de defensive posisjonene. Politisk slitasje er en vanlig diagnose når ulike partier har regjert sammen i mange år. Erna Solberg er stadig en dyktig politiker og en velorganisert statsminister. Det kan ikke dekke over at det borgerlige regjeringssamarbeidet - med eller uten Fremskrittspartiet - snart er ved veis ende. En ny koalisjon vil nok bli lansert, men den jobben vil bli gjort av en annen politiker enn Erna Solberg.

Den åpne høringen om regjeringens håndtering av salget av Bergen Engines er et godt eksempel på slitasjen. Bergen Engines har laget motorer til en rekke norske marinefartøy og har vedlikeholdsavtale med Forsvaret og flere andre NATO-land, deriblant USA. Bak det russiskeide selskabet TMH som ville kjøpe Bergen Engines, står kjente oligarker som antas å ha tette forbindelser til Kreml og Vladimir Putin.

Under høringen sa statsministeren at et salg til TMH ville gagnet Russland militært, og at dette ville vært i strid med norske og de alliertes sikkerhetsmessige interesser. Problemet er at denne forståelsen var helt fraværende i regjeringen før den ble satt på rett spor, blant annet av Bergens Tidende.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer