DEBATT

Sommerferie i Norge

En stille skål for alle småbarnsfedre

Allerede etter en time på dag én av vår postkortferie begynner fasaden å slå sprekker.

KISTER MED GULL: Jeg skjønner fort hvorfor kaptein Sabeltann har så mange kister fulle av gull. Iskrem? 50 spenn. Kaffekopp? 50 spenn. «Kjøje bijen, pappa, kjøje bijen!?» 50 spenn. Det er en pengefelle, skriver artikkelforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
KISTER MED GULL: Jeg skjønner fort hvorfor kaptein Sabeltann har så mange kister fulle av gull. Iskrem? 50 spenn. Kaffekopp? 50 spenn. «Kjøje bijen, pappa, kjøje bijen!?» 50 spenn. Det er en pengefelle, skriver artikkelforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Fellesferien er i gang. Poden må ut av barnehagen, og vi, småbarnsfamilien, skal på ferie. Det blir den aller mest populære typen ferie for småbarnsfamilier: Bilferie til dyreparken i Kristiansand.

Allerede etter en time på dag én av vår postkortferie begynner fasaden å slå sprekker. Vi har stoppet på en bensinstasjon for påfyll. Ikke av bensin eller drikke, men tålmodighet. Fire pølser, sju sjokoladeboller, og et ukjent antall is seinere så er vi endelig fremme ved et hus. Noen andre sitt hus. Airbnb, heter det. Eierne av dette huset er visstnok på ferie. Kanskje de også revurderer ekteskapet sitt i denne stund.

TROSSER SKJEBNEN: Her får grunnlegger av «The Reptile Zoo» i California Jay Brewer et ublidt møte med en pytonslange. Video: @jayprehistoricpets. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Vi har todagers billett i parken, inkludert badeland, så klart. Disse to dagene kunne gitt meg to uker på Kapp Verde for samme pris. Men det skal være verdt det. Poden skal få minner for livet, ikke sant? Feil. Han er liten og har glemt alt dette neste helg. Men det stopper oss ikke fra å prøve.

Vi parkerer utenfor dyreparken. Det er tidlig, men allerede begynner det å bli fullt. Jeg ser rundt meg når jeg stiger ut av bilen. Det er stasjonsvogner med takboks så langt øyet kan se. Andre fedre rundt meg har alle de samme oppgavene. Vi drar fram sekker og poser, skrur sammen barnevogner og bæremeiser. Vi fedre er ganske stille der vi drar fram kosedyr, smokker, bleiebager og barnevogner. Mor tar seg av det meste av snakkingen. Vi menn bare gjennomfører vår jobb mens vi stille revurderer alle livsvalg vi har tatt som har ført oss hit.

Vel inne i parken finner vi fram apper og kart og kompass. Poden er allerede utålmodig og trenger en vente-is. Den koster 45 kroner. Løver høres jo litt kult ut. Apekatter og tiger også. Reptil-jungel, kanskje? Nei da. Vi skal vende nesa mot Abra havn og Kjuttavika. Kapteinen sjæl kan vi ikke vente med.

Jeg ser andre fedre rundt meg. Våre blikk møtes innimellom. Vi gir hverandre et kort anerkjennende nikk i ny og ne. Vi søker støtte i hverandre, om så ikke verbalt. Jeg skjønner fort hvorfor kaptein Sabeltann har så mange kister fulle av gull. Iskrem? 50 spenn. Kaffekopp? 50 spenn. «Kjøje bijen, pappa, kjøje bijen!?» 50 spenn. Det er en pengefelle.

Bazar-boder der en kan vinne fine premier. Kaste en ball? 50 spenn. Snurre et hjul? 100 spenn. Ungen har jo «flaks» også. Henter inn en monsterbamse, en kjempeplate med Kvikk Lunsj og fem kilo Smash. Alt i løpet av de første 20 minuttene. Hvem blir gående resten av dagen og drasse rundt på dette her? Jo, det er far. Jeg var innstilt på å brenne av noen hundrelapper på ungens gamblingavhengighet, men det var jo ikke meningen at han skulle vinne?! Og jeg kan egentlig ikke kalle det vinne. Den eneste som har vunnet noe her er Terje Formoe.

Klokka er så vidt passert ti, og vi må videre til Kardemomme by. Det er dritlangt, og på veien dit er det strategisk plassert iskremutsalg og suvenirbutikk hver tiende meter. Før lunsj går jeg nå også rundt med nok effekter og leker til at du så vidt kan se at jeg har et ansikt. Det er så mye Sabeltann, Hakkebakkeskogen og Kardemomme by at en skulle tro Terje Formoe og Torbjørn egner hadde spydd verkene over meg.

Noen av attraksjonene må man stå i kø for. Lang kø. Syyykt lang kø. De som står i disse køene er fedre. I tillegg til å bli brukt som sjelløse stumtjenere får vi nå en rolle som kunne vært fylt av en trafikk-kjegle. Her står vi. Døde i blikket, i halvannen time rett opp og ned. Når vi så sender en nødmelding til kjære familie om at nå er det vår tur, så går vi inn … og ut igjen på ca. fem minutter.

Skjønt andre har det verre enn meg. Jeg ser fedre som kommer gående med én på slep, én i vogn, og én siste, sittende i en babybjörn på magen. Eldstemann er kanskje fem, seks år og har på seg Sabeltann-effekter til en verdi av Moldovas brutto nasjonalprodukt. De møter blikket mitt i ny og ne. Du kan se panikken. For de innser at de må gjøre dette igjen om to år, når minsten på magen er blitt gammel nok til å være med på ekte. De er helt på bristepunktet.

Så skal vi inn på badeland. Det er ca. 4000 mennesker som skal inn på 250 kvadrat med basseng. Jeg lar ikke vannet gå høyere enn livvidde på noe som helst tidspunkt. Jeg er sikker på at dersom jeg får jeg en dråpe av dette «vannet» i munnen er jeg nødt til å ta ny stivkrampesprøyte. Vi holder ut i omtrent 40 minutter før kombinasjonen av folkemengder og gjørmevann blir utholdelig og vi drar igjen. Akkurat en passe herlig avslutning på dagen til at det blir godstemning i bilen på vei tilbake.

Vi skal tilbake igjen i morgen. Få oppleve denne lykken en gang til. Så mens du sitter der i fellesferien, hjemme i din egen leilighet og super på en øl mens du tenker «åh, skulle ønske jeg kunne dra på ferie» så vil jeg at du tenker deg om én gang til.

Og tar en skål i det stille for oss småbarnsfedre.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer