DEBATT

Utenlandskabler:

En strøm av floskler

Dagbladets lederkommentar like før nyttår gikk hardt ut mot Senterpartiets energipolitikk.

MÅ REVURDERE: Når Norge har endt opp med å bli Europas stikk-kontakt så må vi også se på helheten i kraftsystemet. Når kabler for kraftutveksling er blitt eksportkabler så må vi revurdere politikken, skriver innsenderen. Foto: Heiko Junge / NTB
MÅ REVURDERE: Når Norge har endt opp med å bli Europas stikk-kontakt så må vi også se på helheten i kraftsystemet. Når kabler for kraftutveksling er blitt eksportkabler så må vi revurdere politikken, skriver innsenderen. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Geir Pollestad. Foto: Torstein Bøe / NTB
Geir Pollestad. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

Kunne vi produsert strøm av floskler, fordommer og lettvintheter, ville Dagbladets leder vært et viktig bidrag for å redusere strømprisene.

Den grunnleggende uenigheten i energipolitikken i Norge går mellom dem som mener billig strøm for folk og industri skal være et mål og de som ikke mener det skal være et mål. Senterpartiet fører en politikk for billig strøm både på kort og lang sikt.

CORONA: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på spørsmål og gir en oppdatering om coronasituasjonen, 5. januar 2022. Video: Dagbladet TV Vis mer

Senterpartiet foreslo tidlig å redusere kraftprisene for alle gjennom et kutt i elavgifta i vinter. Mange kritiserte oss for at det var et lite målrettet tiltak. Det var målrettet for målet var å gi alle litt billigere strøm.

Videre har vi styrket politikken for å skjerme de som har minst gjennom økt bostøtte og økte overføringer til sosialhjelp. Det siste tiltaket var ordningen der staten dekker 55 prosent av kostnaden når snittprisen en måned overstiger 70 øre per kwh. Strømprisene vil fortsatt være høye, men i sum vil det være viktige bidrag som raskt kommer til utbetaling.

Andre partier som Høyre har foreslått inntektsgradering av støtten. Sannsynligvis ville det gjort at utbetalingene ikke kom i januar, men nærmere 17. mai-feiringen. Hvor lang tid det ville tatt får vi ikke vite før blant annet Dagbladet har stilt Høyre det spørsmålet.

For Senterpartiet og Arbeiderparti/Senterparti-regjeringen var det viktig å raskt få på plass en ubyråkratisk kompensasjonsordning som kunne avhjelpe folk med strømregninga så snart som mulig.

Når Norge har endt opp med å bli Europas stikk-kontakt så må vi også se på helheten i kraftsystemet. Når kabler for kraftutveksling er blitt eksportkabler så må vi revurdere politikken.

Derfor er det svært viktig og riktig at regjeringen har varslet at det skal nedsettes en energikommisjon med sikte på full gjennomgang av kraftpolitikken, blant annet handlingsrommet med tanke på utenlandskablene.

Det er ikke proteksjonisme å føre en politikk med mål om billig strøm. Det er å sikre forsyningssikkerheten i Norge og det er å sørge for at nok, billig og ren kraft skal være et konkurransefortrinn for folk og næringsliv i Norge.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer