<strong>ANSATT:</strong> Nicolai Tangen, ny sjef i oljefondet på pressekonferanse i Norges Bank.Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ANSATT: Nicolai Tangen, ny sjef i oljefondet på pressekonferanse i Norges Bank. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

LEDER

En studie av et system som fungerer

Tangen-saken er nærmest et kroneksempel på hvordan en vellykket offentlighet fungerer.

Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Vi er vant til å lese om tilfeller der samfunnet og systemene svikter. Skandaler og fake news river tilsynelatende ned byggesteinene våre bit for bit. Det kan det være fornuftig å dvele litt ved suksesshistoriene, også. Analysere dem, for å forstå hvorfor mye av det som skjer rundt oss faktisk fungerer godt. Tangen-saken er en god anledning.

SKAPTE LATTER: - Jeg har ikke tenkt et sekund på å trekke meg, sa Nicolai Tangen da han møtte pressen mandag. Vis mer

Etter å ha blitt presentert til allmenn begeistring som ny oljefondsjef i mars, avslørte VG det såkalte eliteseminaret. Det fikk i seg selv moderat kritikk, men fikk sporet offentligheten inn på en mer kritisk tilnærming til Nicolai Tangens bakgrunn. Uten at offentligheten visste det, var allerede finansminister Jan Tore Sanner «bekymret» for ansettelsen – en kime til den løsningen som ble landet til slutt. Så gikk det slag i slag. Norges Banks representantskap (Stortingets kontrollorgan) gikk nådeløst til verks og fant en rekke, grove feil ved ansettelsen. Partiene på Stortinget reagerte med ulik grad av forferdelse, men samlet seg til slutt i en felles uttaltelse på tvers av partigrenser.

Finansminister Jan Tore Sanner nølte i mellomtida, og ba om en juridisk vurdering fra et privat advokatfirma. Da meldte den kritiske offentligheten seg på, ved en rekke prominente jurister. De sablet ned vurderingen, og tvang dermed i praksis Sanner til å bestille en ny fra Justisdepartementets lovavdeling.

Hele veien ble saken dekket av en rekke medier, med ulike tilnærminger. Selv om saken etterhvert ble dryppende tung av tekniske detaljer, har interessen blant leserne vært stor hele veien.

Dette komplekse samspillet danner nærmest et kroneksempel på hvordan en vellykket offentlighet fungerer. I kritiske spørsmål, hvor utfallet står og vipper, er vi avhengige av velfungerende kontrollmekanismer, et forstandig Storting, etterrettelige myndigheter og en kritisk presse og offentlighet. I dette tilfellet førte det til at likebehandlingsprinsippet vant fram, og at det ikke ble akseptert å gjøre særlige unntak for Tangen på grunn av hans privilegerte utgangspunkt. Tangen skal for øvrig ha ros for til sjuende og sist å ha erkjent det samme.

Vi lever i det som gjerne oppfattes som polariseringens tidsalder. I denne saken er det noe annet som peker seg ut: Hvordan kombinasjonen av hard, saklig kritikk og tålmodig samarbeidevne er effektivt, og kan føre til gode resultater.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer